fallback

Италия поиска среща на външните министри на страните, основали ЕС

Европа на две скорости е възможна, смята италианският външен министър Паоло Джентилони

18:49 | 29.01.16 г. 55
Автор - снимка
Създател

Външният министър на Италия Паоло Джентилони иска да организира среща със своите колеги от страните основателки на Европейския съюз в Рим, съобщава БНР. Според него идеята за Европа на две скорости е реална, въпреки противоположните мнения.

Паоло Джентилони каза още пред ежедневника "Ла Стампа", че трябва да бъдат обсъдени различни нива на интеграция. Той обясни виждането си, давайки пример с Италия и други партньори, които искат единен банков и фискален съюз, както и политическо развитие, а някои като Великобритания искат само по-ефикасен общ пазар.

Според него тези две виждания трябва и могат да съжителстват успешно.

Във връзка с това, той организира среща в Рим с външните министри на 6-те страни, основателки на ЕС - Италия, Белгия, Германия,Франция, Люксембург и Холандия за очертаване обща визия за бъдещето на Съюза.

Относно Шенген Паоло Джентилони смята, че  трябва да се промени Дъблинското споразумение, защото  голямата бежанска тежест пада върху страните, които първи посрещат този поток.

Решението е в това да се получава право за европейско убежище, да има европейски действия за репатриране и европейска гранична полиция, иначе рискува правото за свободното движение на гражданите на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още