fallback

UniCredit: Централните банки трябва да координират действията си

Не виждам особена логика на пазарите днес, твърди главният изпълнителен директор на банката Федерико Гицони

12:02 | 10.02.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите се нуждаят от нов стимул да се върнат на фондовите пазари, когато акциите се сриват, и търсят ясни сигнали от големите централни банки, казва Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на UniCredit.

„Само една централна банка не е достатъчна, има необходимост от стабилна координация между най-важните в САЩ, Европа, Япония и може би също Китай“, допълва Гицони в интервю за Bloomberg. 

Европейските банки като UniCredit пострадаха от разпродажбите на акции на борсите от САЩ през Великобритания до Китай. Търговията с акции на италианската кредитна институция в Милано беше прекратена във вторник, след като те поевтиняха с близо 6% след публикуването на отчета на банката.

От началото на февруари индексът STOXX Europe 600 Banks с 47 компонента се е понижил с 14%, посочва Bloomberg.

“Не виждам особена логика на пазарите днес”, казва Гицони. „За италианските банки ситуацията е по-критична отколкото в други държави, но сега всички европейски страни, всички банки в Европа, както и в САЩ са под натиск“, допълва той.

Според него правителствата също може да изиграят своята роля, за да възстановят доверието. Гицони очаква италианските власти да увеличат усилията си за справяне с лошите кредити, които създават проблеми на банките.

Към 11:30 часа българско време във вторник акциите на UniCredit в Милано се търгуват с близо 11% повишение до 3,07 евро за акция.

Така поевтиняването от началото на годината е 43%, а пазарната капитализация възлиза на 17 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още