IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit отчете спад на печалбата за тримесечието заради единични ефекти

Нетната печалба от 153 млн. евро обаче бие прогнозираната от анализаторите загуба от 77 млн. евро

18:00 | 09.02.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Италианската банка UniCredit обяви, че печалбата ѝ за четвъртото тримесечие се е понижила заради единични ефекти, свързани с преструктурирането на кредитора и дела му по отношение на разходите за подпомагане на четири затруднени италиански банки, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба е намаляла до 153 млн. евро от 170 млн. евро през предишната година, заяви базираната в Милано банка в четвъртък. Печалбата все пак е много над средната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които очакваха загуба от около 77 млн. евро. Печалбата е подкрепена от данъчни облекчения за 640 млн. евро за периода. Годишната печалба на UniCredit за 2015 г. възлиза на 1,7 млрд. евро.

UniCredit съкращава хиляди работни места, намалява риска и се отървава от нестратегически активи, за да повиши рентабилността и да увеличи капитала, тъй като рекордно ниските лихвени проценти притискат маржовете. Главният изпълнителен директор Федерико Гицони, който одобри нов стратегически план през ноември, фокусирайки се върху намаляването на разходите и опростяването, е под натиск от някои инвеститори за още по-дълбоко преструктуриране.

"Не всички новини са добри по отношение на основната рентабилност“, казва Бенджи Крийлан Сандфорд, анализатор в Nomura с неутрален рейтинг на акциите. Резервите са по-високи от очакваното, а комисионите са разочароващи, коментира той.

Цената на акциите се понижи с 5,7% до 2,83 евро за брой, преди те да бъдат спрени от търговия в Милано, което прави пазарна капитализация на банката около 16,9 млрд. евро. UniCredit отчита спад на цената на акциите от 45% тази година спрямо понижение от 27% на Euro STOXX Banks Index.

Банката е заделила 173 млн. евро за изплащането на спасителен план за четири местни банки, обявен през ноември. Тя отчита и разходи за 214 млн. евро, свързани с плана за преструктуриране и за продажбата на отдела ѝ в Укрйна.

Кредиторът е заделил 1,22 млрд. евро за покриване на загуби от кредити през тримесечието спрямо 1,7 млрд. евро за същия период на предишната година.

Общите приходи остават почти без промяна на годишна база, възлизайки на 5,59 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zap
преди 8 години
то само като видиш кой са сложили за шеф в България и ти става ясно какви смешници са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Ето по този начин се говори в европейските медиите, без значение дали са общо информационни или специализирани ,за европейските банки - или добро или нищо. За тоскичните 40 млрд. необслужвани кредити нито дума. За кризата в италианската банкова система нито дума. За това, че в тази криза УниКредит има доминиращо значение - нито дума, Ройтерс!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още