IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit подписа обвързващо споразумение за продажбата на бизнеса си в Украйна

Най-голямата италианска банка ще придобие дял от купувача - базираната в Люксембург частна компания ABH Holdings

09:53 | 12.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата италианска банка UniCredit подписа обвързващо споразумение за продажбата на бизнеса си в Украйна на базирана в Люксембург частна компания, която е част от руската Alfa Group, в замяна на дялово участие, съобщават от банката.

Кредиторът постигна съгласие за прехвърляне на украинската банка Укрсоцбанк на ABH Holdings (ABHH). Базираната в Люксембург частна компания притежава няколко банки в региона на Общността на независимите държави (ОНД) и е част от империята на руската Alfa Group.

Според условията на сделката UniCredit ще получи новоиздадени акции на ABH Holdings, които ще представляват 9,9% от новото дружество ABHH.

UniCredit обяви намерението си за продажба на украинскатa Укрсоцбанк в стратегическия план на групата, който беше представен през ноември миналата година и обхваща периода до 2018 г. включително.

Италианската банка, която е пазарен лидер в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), искаше да излезе от Украйна, но процесът бе спъван заради кризата там. Регионът обаче продължава да бъде основен стратегически пазар за банката. Групата има готовност да инвестира и допълнително капитал през следващите години, посочват от UniCredit.

В съобщение до медиите, публикувано на сайта на кредитната институция, пише, че подписаното споразумение ще доведе до извънредни разходи в размер на 200 млн. евро като нетен резултат от продажбата.

Това няма да се отрази на показателите за капиталова адекватност на италианската банка, която вече е отразила в отчета си отрицателни кумулативните валутни ефекти за близо 652 млн. евро към 30 септември 2015 г., посочва Ройтерс.

Сделката ще позволи на UniCredit да назначи един член в Борда на директорите на поделението на Alfa Group и ще има правото да задейства процедура по първично публично предлагане на ABHH или да продаде дела си в дружеството след пет години.

Сред акционерите на ABHH са руският милиардер Михаил Фридман и неговият бизнес партньор Герман Кан.

В отделно становище председателят на ABHH Питр Авен коментира, че сделката ще позволи на инвестиционната компания да създаде водещ банков играч в Украйна.

Страната бе единствената в региона на ЦИЕ, която донесе загуба на UniCredit през 2014 г.

Предстои сделката да бъде одобрена от съответните регулатори, като се очаква да бъде финализирана през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още