fallback

САЩ получават нова роля на петролните пазари

В условията на свръхликвидност на пазара Cherniere изпрати първия си танкер с втечнен газ към Бразилия

21:09 | 25.02.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

САЩ получи нова роля на петролните пазари, след като по-рано през седмицата беше реализиран първият износ на втечнен газ, коментира CNBC.  След години на подготовка компанията Cherniere успя да подготви първия си танкер и го изпрати към Бразилия, точно в момент, когато петролните пазари са свръхнаситени със суровина.

Заради свръхликвидността цената на петрола може да остане ниска години наред, но въпреки това първият танкер с втечнен газ от САЩ е нов етап и може да окаже значително влияние върху динамиката на пазарите.

Когато за първи път се заговори за износ на природен газ от САЩ, цените на суровината бяха много по-високи. Сега обаче нивата са ниски, а очакванията са, че тенденцията ще се обърне едва след 2018 година. Това неминуемо оказва влияние върху инвестициите в сектора, коментира Крис Холмс, вицепрезидент в IHS.

В Cherniere обаче коментират, че до 2020 година САЩ ще бъде един от трите най-големи доставчици на втечнен газ. В момента водеща роля има Катар, а в играта започва да се намесва и Австралия. Очакванията са, че Зеленият континент ще утрои добива на втечнен газ и ще се опита да измести Катар.

Според JERA, един от най-големите купувачи на втечнен газ, увеличената ликвидност на пазарите води не само до по-ниски цени, а и до по-голяма прозрачност на ценовия механизъм на пазара.

Преди месеци Cherniere заяви и интересите си към европейския газов пазар. Компанията коментира, че може да участва в изграждането на терминал за втечнен газ край Александруполис, от който чрез газовата връзка IGB американски втечнен газ може да навлезе в Европа.

Самата Европейска комисия също разглежда възможността за по-масово навлизане на втечнения газ в общността, за да бъде преодоляна голямата зависимост на Стария континент от руския природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още