IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ получават нова роля на петролните пазари

В условията на свръхликвидност на пазара Cherniere изпрати първия си танкер с втечнен газ към Бразилия

21:09 | 25.02.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ получават нова роля на петролните пазари

САЩ получи нова роля на петролните пазари, след като по-рано през седмицата беше реализиран първият износ на втечнен газ, коментира CNBC.  След години на подготовка компанията Cherniere успя да подготви първия си танкер и го изпрати към Бразилия, точно в момент, когато петролните пазари са свръхнаситени със суровина.

Заради свръхликвидността цената на петрола може да остане ниска години наред, но въпреки това първият танкер с втечнен газ от САЩ е нов етап и може да окаже значително влияние върху динамиката на пазарите.

Когато за първи път се заговори за износ на природен газ от САЩ, цените на суровината бяха много по-високи. Сега обаче нивата са ниски, а очакванията са, че тенденцията ще се обърне едва след 2018 година. Това неминуемо оказва влияние върху инвестициите в сектора, коментира Крис Холмс, вицепрезидент в IHS.

В Cherniere обаче коментират, че до 2020 година САЩ ще бъде един от трите най-големи доставчици на втечнен газ. В момента водеща роля има Катар, а в играта започва да се намесва и Австралия. Очакванията са, че Зеленият континент ще утрои добива на втечнен газ и ще се опита да измести Катар.

Според JERA, един от най-големите купувачи на втечнен газ, увеличената ликвидност на пазарите води не само до по-ниски цени, а и до по-голяма прозрачност на ценовия механизъм на пазара.

Преди месеци Cherniere заяви и интересите си към европейския газов пазар. Компанията коментира, че може да участва в изграждането на терминал за втечнен газ край Александруполис, от който чрез газовата връзка IGB американски втечнен газ може да навлезе в Европа.

Самата Европейска комисия също разглежда възможността за по-масово навлизане на втечнения газ в общността, за да бъде преодоляна голямата зависимост на Стария континент от руския природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Tutankhamon
преди 8 години
...че уж се сетиха да ги правят през 2009-та ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
panther
преди 8 години
Нека да има конкуренция. И дано нашите *** успеят да довършат поне интерконектора с Гърция в близките 1-2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
От коментарите изглежда, че едва ли не САЩа са станали Кувейт ?!? ... :)) Добрем а да видиме какво толко ше стане с техния газов износ, сигур ше бият Катар или Русия по износ на газ .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 5
Pronto
преди 8 години
Засега най-важната роля в да държат цените на петрола и газта ниски. От там нататък е наш проблем как да се справим с Картела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 25
michaelis12
преди 8 години
бая танкери още ше им треат на завалиите да изнасят, че тая 18йска дет я завъртеха само за 10г. ше им треа и нещо втечнено от Марс да го покрият. Нищо нема да им трошим хатъра да изнасят и да водат там да расте борсата, че треа се избиват дългите а после да праат квот искат ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 30
Илко
преди 8 години
ФАЩ какво си въобразяват? Преди 2 месеца "независимите медии" счупиха тъпометъра със това , че бил внесен танкер от Тексас в ЕС с нефт и каква е логиката при положение , че ФАЩ внасят 50% от нефта ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 20
aldy
преди 8 години
Поне тук трябва да е ясно, че пазарите са циклични. Ниската цена на борсовата стока днес води до промени в производството и предлагането, което неминуемо довежда до възбуждането на нов цикъл. Ако сега целта е била да се събори Русията, сметките на кръчмаря може и да не излязат според очакванията. Причините са, че зависимостта на БВП от петрола за последните десет години е намаляла в пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още