fallback

Украйна предлага да транзитира ирански природен газ за Европа

След падането на санкциите на Запада Техеран търси възможности да си върне позициите на Стария континент

12:34 | 08.03.16 г. 8

Иран и Украйна подписаха споразумение за всеобхватно икономическо сътрудничество, съобщи ТАСС. Документът обхваща области като селско стопанство, енергетика, банкови услуги и инвестиции.

Документът беше подписан по време на заседание на Съвместна ирано-украинска комисия по икономическо сътрудничество, допълва агенцията.

В хода на преговорите украинският енергиен министър Владимир Демчишин е заявил готовността на страната да транзитира иранския природен газ в Европа. Киев предлага и помощ при строителството и модернизацията на рафинериите в страната.

След падането на санкциите на Запада Техеран се опитва отново да възстанови позициите си на Стария континент, особено в областта на енергетиката. Страната става все по-интересна за западните компании, които не само търсят нови източници на суровини, но и планират инвестиции в развитието на енергийни проекти.

Подписаното споразумение с Украйна всъщност е поредното, което Техеран успя да договори само в рамките на няколко месеца.

Южната ни съседка Гърция всъщност беше една от първите европейски държави, които направиха заявка, че са готови да се превърнат в „мост“ между Иран и Европа както за иранския природен газ и петрол, така и за други стоки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още