fallback

Намаляването на лихвените проценти от ЕЦБ удря най-вече банките в периферията

Най-много страдат банките, които предлагат ипотеки с променлив лихвен процент, обвързан с междубанковите разходи за заеми

18:23 | 12.03.16 г. 8

Марио Драги сам го каза: някои банки в еврозоната страдат повече от отрицателните лихвени проценти от други, припомня Bloomberg.

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) намали лихвения процент по депозитите още под нулата – и взе решение срещу стъпаловидна система за облекчаване на бремето, председателят на институцията обърна внимание на въпроса за ипотеките с променлив лихвен процент, обвързан с междубанковите разходи за заеми, например Euribor.

Ипотечните кредити на банките, които издават подобни заеми с променлив лихвен процент, „ще излязат на загуба, след като отрицателните лихвени проценти свалиха под нулата Euribor”, каза той. „Освен ако спредовете не са достатъчно високи, което невинаги е така“.

Изложените на този риск банки обикновено са в периферията на еврозоната, където наследството от лоши заеми от финансовата криза е най-тежко. Според Morgan Stanley заемите с променлив лихвен процент формират 98% от неизплатените ипотеки в Испания, 95% в Португалия и 55% в Италия. За сравнение, в Германия този процент е 15%, а във Франция – нула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още