IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Баренцово море започна добив на петрол

Инициативата е от стратегическо значение за Норвегия

15:52 | 13.03.16 г. 10
В Баренцово море започна добив на петрол

Петролната промишленост премина в нов етап с началото на добива на петрол в Баренцово море в норвежки териториални води, посочва италианската енергийна компания Eni, която експлоатира находището, предаде Франс прес.
Платформата Голиат е заработила вчера вечерта.

Това е от стратегическо значение за Норвегия, за отрасъла и разбира се за Eni, посочва пожелал да остане анонимен представител на компанията. 

Платформата Голиат се намира близо до северния нос в Норвегия Нуркап, на 88 километра северозападно от град Хамерфест. Eni държи 65% от правата върху нея, а норвежкият гигант Statoil останалите 35%, предаде БТА.

В проекта за добив на петрол в норвежки териториални води в Баренцово море са вложени 6 милиарда евро. Eni планира добив в бъдеще от 100 000 барела на ден.

Норвегия изгради огромното си богатство върху манната на въглеводородите в Северно море, но производството им бележи спад от 2001 г.

Няколко находища за природен газ се разработват в Баренцово море в норвежки и руски териториални води.

Разработването там на находищата обаче е скъпо и крие технически предизвикателства.

Находищата са отдалечени от инфраструктурата, изградена на западния норвежки бряг, метеорологичните условия са сурови, а въпросите, свързани с околната среда, все още са чувствителна тема.

Според оценките петролният потенциал на Норвегия, открит през 2000 г., се оценява на 179 милиона барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Това някаква подигравка ли е - 179 млн. барела по сегашната цена не може да покрие 6 млрд. разходи за проучване и т.н. 179 млн. при 90млн. дневна консумация е за два дена Обяснил съм за петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Без активна държ. намеса не може да се избегнат катастрофите и съм обяснил от къде да дойдат парите - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Джоузеф Стиглиц го каза хубаво :''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвкупното търсене... и дълбока реформа на финансовата ни система...Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
и аз си мечтая за къща със соларки и с един вентилатор като едното произвежда по-малко то другото ше навакса и излишния ток го запаметяваш в хранилище и си зареждаш и колата и къщата и т.н. да супер е, но още сме на светлинни години от това, да може всеки да си го позволи за да не се занимаваме ни с руснаци и още по-малко с арабляци или американските шистаци ...... Ако ти имаш мангизите за тва евала, аз ги няам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
не е nobelisimo не е добива, в момента добива се припокрива с потреблението 1:1 нали пусках вече многократно статистиката от интернационалната страница за потребление на петрола ? Добиват се 96 млн. барела на ден и толкова си се консумират няма по-малко това е. Цените на петрола ги бъзикат от политическа гледна точка там на американската борса. Наговориха се със Камиларите 2014 Кери беше там да разцъкат цените да накарат руснаците да слушат ама покрай тях не стига, че не успяха да ги надупат руснаците ами и всички араби сдадоха багажа и повлякоха и Канада, Австралия и Норвегия, Венецуела, Нигерия и т.н. сложно с тоя петрол много сложно много интереси много нещо много чудо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
айде отиди и си купи една тесла и я зареждай в България да те видя ..... от къде ше извадиш 90К евра за тесла ?!? Всичко е много хубаво с тея електрички, но няма инфраструктура за тях, нито в САЩ напълно нито в Германия, Холандия та камо ли при нас, с две думи просто забраи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 8 години
проблема на повечето нефто производители е че цената няма шанс да се вдигне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 8 години
теслата вече е с 500 км с едно зареждане , колко ще е след 10 да кажем ам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
T.A.D.
преди 8 години
Вложени 6 млрд. за открити запаси от 179 млн., при сегашната цена и бъдещи експлоатационни разходи, как са взели решението да продължат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ше намалеят добивите когато попривърши бензинеца в недрата на земята, после като и в склада нема ще не ще ше намалее и ше стане ценнен и тогава ше е интереснооо, само че има още доста време до тогава ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още