IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийската полиция залови предполагаемия парижки атентатор Абдеслам*

Двама души са били ранени при операцията

18:50 | 18.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

При предприетите днес антитерористични операции в брюкселското предградие Моленбек, при което имаше и престрелка, е бил задържан най-издирваният за атентатите в Париж терорист - Салах Абдеслам, пишат белгийските вестници La Libre Belgique, DH и L'echo. 

Двама души са били ранени при операцията, но тази информация не е потвърдена официално. Твърди се, че единият от тях е именно Абдеслам.

Говорител на полицията обяви, че операцията продължава и не може да даде повече подробности. Пред белгийската телевизия RTBF източник от полицията заявява, че къщата на улица Rue des Quatre Vents в Моленбек е била набюдавана от два дни. 

Ройтерс вече потвърждава информацията, че Абдеслам е задържан жив, като се позова на информация на белгийския правосъден министър. 

Салах и брат му Брахим бяха сред терористите, убили 130 души в Париж на 13 ноември и ранили други 350. Брахим се самовзриви на улица с кафенета. Колата на Салах била спирана три пъти от полицията на връщане към Белгия, където живеел от малък, припомня Dnes.bg.

Следите му бяха загубени в Брюксел в деня след атентатите и оттогава той е неуловим. 

Преди атентатите в Париж Абдеслам е живял в Моленбек. След информациите за полицейската операция в предградието премиерът на Белгия Шарл Мишел е забелязан да напуска срещата на лидерите на ЕС, предава AFP.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че при антитерористична операция във вторник основният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам бе избягал. Негови пръстови отпечатъци и ДНК са били открити в апартамента, който щурмува полицията.

Срещу полицаите бе открита престрелка от хората в апартамента, като четирима от тях бяха ранени. Снайперист уби един терорист, а двама успяха да избягат. Смята се, че Абдеслам е именно един от избягалите. Също така стана ясно, че убитият терорист е бил издирван за атентатите във френската столица.

Снимки от акцията вижте в галерията на Investor.bg!

Повече за атентатите вижте тук 

*Актуализирана в 19.40 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още