fallback

Технологичният свят и атентатите в Брюксел

Telenet пусна безплатен интернет в белгийската столица, Facebook активира функцията си за безопасност

13:34 | 22.03.16 г. 6
Автор - снимка
Създател

Технологичните компании отново реагираха светкавично на поредицата самоубийствени атентати в Брюксел във вторник. 

Белгийската телекомуникационна компания Telenet пусна за свободно ползване своята Wifi мрежа в столицата на Белгия за поне 24 часа. По този начин компанията иска да помогне на жителите на града и да допринесе за облекчаване на натоварените мобилни мрежи, които бяха напът да се сринат.

 

Om alle communicatie vlot te laten verlopen is het Telenethotspot netwerk beschikbaar voor iedereen. Log in op het portaal voor 24u toegang

— Telenet (@Telenet) March 22, 2016

Най-голямата в света социална мрежа Facebook междувременно задейства във връзка с масовото насилие услугата си Safety Check. С нея потребителите в района на нападенията можеха да маркират в профилите си, че са добре. 

Функцията беше представена за първи път през октомври 2014 г. и досега бе активирана неколкократно, като първият беше през април 2015 г. след земетресението в Непал. Разработването на този инструмент беше предизвикано от мощното японско земетресение през 2011 г.

 

Please everyone. Prioritize communication over WiFi (WhatsApp, Facebook, Twitter etc) . Telenet WiFi hotspots open https://t.co/pZN5PokFrJ

— Alexander De Croo (@alexanderdecroo) March 22, 2016

При  услугата потребителите в определен район на криза получават запитаване дали са в безопасност. Те могат да отговорят, като маркират профила си или да маркират, че са добре хора, които познават. Информацията обаче не е видима за цялата мрежа, а само за приятелите, с които потребителят е свързан.  Safety Check беше активиран за първи път след терористична атака през ноември след атаките в Париж. Решението бе посрещнато със сериозна критика предвид факта, че десетки загинаха при подобен акт в Бейрут, Ливан, само ден по-рано, но функцията за безопасност не беше активирана тогава.

Главният изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг отчете критиката и заяви, че досега „Проверката за безопасност“ е използвана само след природни бедствия, но ще бъде активирана повече в бъдеще при „човешки бедствия".

Facebook спази обещанието си, включвайки функцията след атаките в Нигерия и Турция. Към момента на писане на този материал броят на жертвите от атентатите на летището в Брюксел и в метрото възлиза на 26. Белгийското правителство насърчава хората в столицата да комуникират чрез социалните медии, след като телефонните мрежи са претоварени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още