IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи в помощ на Париж

Facebook активира Safety Check, Twitter включи услугата Moments, a Google предложи безплатни международни обаждания до Франця по Hangouts

14:29 | 14.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Социалните мрежи в помощ на Париж

Големите социални мрежи Facebook и Twitter предоставиха на потребителите нови инструменти, позволяващи на хората да се отбелязват или да дискутират насилието в Париж от снощи с непозната досега бързина и дълбочина, пише The Wall Street Journal.

Най-голямата в света социална мрежа Facebook задейства във връзка с масовото насилие услугата си Safety Check. С нея потребителите в района на нападенията можеха да маркират в профилите си, че са добре. 

Функцията беше представена за първи път през октомври 2014 г. и досега е била активирана 5 пъти, като първият беше през април след земетресението в Непал. Разработването на този инструмент беше предизвикано от мощното японско земетресение през 2011 г.

При  услугата потребителите в определен район на криза получават запитаване дали са в безопасност. Те могат да отговорят, като маркират профила си или да маркират, че са добре хора, които познават. Информацията обаче не е видима за цялата мрежа, а само за приятелите, с които потребителят е свързан. 

Сега Safety Check беше активиран за първи път след терористична атака.

„Мислите ми тази нощ са с хората в Париж", написа главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. "Насилие като това няма място нито в този град, нито където и да е по света. Активирахме Safety Check, за да можете в Париж да отбележите, че сте добре или да се свържете с приятели и семейството си“, допълва той.

Twitter включи услугата Moments, която предоставя съобщения, снимки и видео от новинарски агенции и от очевидци, за да могат потребителите на мрежата да намират нужната информация на едно място.

В Twitter веднага стана популярен и тагът "#PorteOuverte (отворена врата), чрез който се предлагаше убежище на бягащите от терористите или оказали се блокирани в района на нападенията. С него парижани предлагаха домовете си с указан точен адрес на всички нуждаещи се.

Google, която е част от холдинга Alphabet Inc., заяви, че международните обаждания до Франция по нейната комуникационна апликация Hangouts ще са безплатни през целия уикенд,  за да може хората да проверят как са техните приятели и близки. Безплатните разговори може да се правят чрез приложението за телефони с Android и iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още