IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Какъв дял е мюсюлманското население в европейските страни?

Нарастващата честота на терористичните атаки ще утежни отношенията между мюсюлманите в Европа и техните сънародници

12:05 | 24.03.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Взривовете, които разтърсиха летището и метростанция в Брюксел на 22 март, отнеха живота на поне 30 души и раниха стотици други. Нападенията предизвикват тревога в Европа по отношение на съвместимостта на исляма със светските либерални европейски ценности, коментира The Economist.

Нарастващата честота на атаките допълнително ще утежни отношенията между мюсюлманите в Европа и техните сънародници, особено на фона на бежанската криза и нарастващата подкрепа за антиимигрантските партии.

Европейците възприемат исляма като по-голяма заплаха за националните култури в сравнение с други вероизповедания (или дори атеизма), се посочва в проучване от 2013 г. на германската неправителствена организация Bertelsmann Foundation. Много хора на континента смятат исляма за несъвместим със Запада.

Сред европейските страни най-висок процент анкетирани с подобно мнение идват от Франция - 8%. Малко по-малко са в Германия и Швейцария - 6%. 

И все пак възприятията лесно могат да задминат реалността. Европейските общества силно надценяват съотношението на мюсюлманските си населения. Проучване на Ipsos-Mori от 2014 г. показва, че анкетираните белгийци средно смятат, че 29% от населението в страната са мюсюлмани. Реално обаче тази цифра е едва около 6%.

В Германия анкетираните също са на мнение, че 19% от населението са мюсюлмани, но реалният процент е отново около 6%. Във Франция реалният процент е малко по-висок - 8%, като възприятиятта на анкетираните отново се разминават сериозно -  те смятат, че 31% от съгражданите им изповядват исляма.

Сериозни разлики между възприятията и реалността се отчитат и в Полша и Унгария. Там участниците в проучването смятат, че мюсюлманите са съответно 5% и 7%. В действителност обаче и в двете страни този процент е едва 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Причината да я няма България може да е това, че частна там фондация, която организира изследването няма седалище в България или е решила изследването да не обхваща всички европейски страни. Информацията, ако истинна говори за твърде сериозни разминавания между усещане и действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
И на мен ми направи впечатлене ,че България е няма на картата - не е в Европа ли ???От където и да го погледна все стигам до това което написах в коментар 3 и 5 а за системната криза е отделна тема - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441За Анатол Калецки(6), това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света. Въпросът сега е какво ще замести глобалния капитализъм, който се счупи през есента на 2008 г. Неговият отговор е, че е в ход четвърта системна трансформация на капитализма, така както предишните три системни кризи пораждат три различни фази в развитието му.... - https://procon.bg/system/files/it4sec_reports_112.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 8 години
Странно , явно централна и източна европа не са част от европейския континент или се смятат за втора ръка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
delcoSmoka
преди 8 години
Няма страшно де.Сега ще ни приемете едно законче за ЗАБРАНА на СЛОВОТО НА ОМРАЗАТА ха ха ха и готово.Неудобните въпроси под килима.И заплатата тече и всичко е ок. Ама мила след10-15 години ТВОИТЕ деца к;во ще правят (ако имаш такива де, щото ЯЛОВИИ ФЕММИНИСКИ дал господ).Този въпрос е с повишена трудност де ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 3
delcoSmoka
преди 8 години
Типична ПР статийка !Ама какво очаквате от медиа ФИНАНСИРАНА от чиффутта Блумбърг ?Грозната част на маниполацията е че аффторката сравнявачбълки с круши и се опитва да ни маниполира ха ха хаМила моя що не дадеш в категории ПО ГОДИНИ да видиме аджеба КАКВО Я ЧАКА ЕВРОПА ?Например така да ни информираш % НОВОРОДЕНИ МЧССЛИТТА ,а?Или раждаемостта при тях мила?Или % колко от тях са на СОЦЯЛНИПОМОЩИ ?Все нелицеприятни въпроси разбирам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 17
unicornblade
преди 8 години
за 2015 в САЩ данните са че християнското население за първи път е падноло под 50 %.За България проблемът май е по-различен:За 2014 г. 47%, а за 2015г. - 55% от първокласниците са с майчин език различен от български.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 15
michaelis12
преди 8 години
преди евреите сега ч.аршафите после некой Али Баба в Талибания ше се чуди от къде пристигат демократични ракети от НАТО .... не е чел, че са прайли атентати в ЕС за тва ..... Ефтинджозо пропаганда ..... като толкоз много ги мразиме да ги пратят обратно дома и без да ги бомбят не да ни насъскват нас да отидем ние да ги претрепем заради облъчени от ЦРУ двама ц.иганина в Метрото дет се думнали. Пращате всички талибанци в къщи и приключва филма, да но Империята продължава да иска да има филм ..... накрая ше изплющя някой американец като му навра пушката в гилзата кат ми кацне в Европа дееееба и гадното английско племе ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
Инвестора , спрете да бълвате глупости...покрай тия събития имате достатъчно материал за анализ , но това не значи да правите читателите си на ***.оти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 3 Това което искам да кажа е ,че юдаизма/Рим.10:2/ и исляма са в заблуда - юдаизма все още чака Пророка за който говори Мойсей а исляма признава Христос но го счита за един от големите ПророциТрябва да се каже истината иначе ще продължи хаоса и съм обяснил подробно за ционизма и малко за исляма - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099За исляма е ясно щом като в Корана има призиви за убийство означава ,че трябва да се забрани както в Япония тоест ТРЯБВА ДА ИМА ПУБЛИЧНИ ДИСКУСИИ ПО ТЕМАТА и съм написал основното - пиша защото са в заблуда а Господ е казал истина истина ти казвам : ако някой не се роди от вода и Дух ,не може да влезе в царството Божие /Иоана 3:5/ и Кръщението не означава автоматично ,че ще влезем ,и едно време е имало оглашение а за кръстените трябва малко катехизис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Не може точно да се каже но 6% за Белгия не е много Според световно изследване(2001год.) 53% от населението на света се причислява към една от трите Авраамови религии (33% християни, 19% мюсюлмани,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още