IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Ryanair трябва да се опасява от Brexit?

Някои компании са изложени на сериозни рискове от евентуално излизане на Великобритания от ЕС, но има и печеливши

11:50 | 28.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За най-големите ирландски компании въздействието на евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз (т. нар. Brexit) вече е осезаемо. За останалата част на страната тези тенденции предоставят предварителна представа за въздействията. Слабият паунд натоварва и сега ирландския износ за Великобритания.

От ноември насам паундът загуби над 11 на сто спрямо еврото. Откритият резултат от референдума за оставане на Великобритания в ЕС се отразява негативно на националната валута. Според ирландската търговска камара вече 60 на сто от ирландските компании, които изнасят, са засегнати от слабия паунд.

„Паундът отслабна. Това затруднява ирландските износители", казва Ричард Пим. Англичанинът е председател на Allied Irish Banks. „Ако има оттегляне на Великобритания от ЕС, ще трябва да се съобразяваме с нов натиск върху паунда“, заявява Пим в интервю за Bloomberg. 



Според публикувано през миналата седмица изследване на Лондонското училище по икономика, Ирландия ще бъде най-засегнатата от евентуален Brexit.

Според Гийермо Ермида, фонд мениджър в CaixaBank Asset Management в Мадрид, става дума всъщност за оцеляването на ЕС. Ако в тази връзка възникнат въпроси, то най-засегнати биха били т. нар. периферни държави, включително Ирландия, казва Eрмида в свое интервю за агенцията.

Според изчисления на инвестиционния посредник Investec сред най-засегнатите компании ще е Ryanair. Нискотарифният превозвач прави около 27% от приходите си в Обединеното кралство. Според анализа най-много ще пострадат от евентуален Brexit също и производителят на напитки C&C Group и производителят на селскостопански стоки Origin Enterprises.

„Ние не вярваме, че това би имало пряко въздействие върху нашия бизнес“, казва Кени Джейкъбс, главен маркетинг директор в Ryanair. „В средносрочен и дългосрочен план може би ще има известна степен на несигурност, ако Великобритания вече не е част от Европейския съюз“, признава все пак той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още