fallback

Холандия отхвърли на референдум споразумението между ЕС и Украйна

При такава голяма преднина на отговора „не" смятам, че не можем да пристъпим към ратификация, заяви премиерът Марк Рюте

07:50 | 07.04.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Против споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна се обявиха 61,1 процента от гласувалите на референдума в сряда, 6 април, в Холандия. Това показват предварителните резултати след преброяване на гласовете във всички холандски общини, предаде ТАСС.

В подкрепа на споразумението са гласували 38,1 процента. 

Избирателната активност на допитването е била 32,2 процента, с което прескача бариерата от 30 процента, необходима, за да може гласуването да бъде признато за валидно.

Въпреки че вчерашният референдум бе консултативен, той е от ключово значение за правителството, което трябва да се обърне към парламента с предложение дали да остави споразумението за асоцииране в сила, незачитайки волеизявлението на народа, или да откаже да го ратифицира, което сериозно ще изостри отношенията на Холандия с ЕС, отбеляза ТАСС, цитирана от БТА.

„Ясно е, че "не"-то печели с огромна разлика, въпросът е само дали избирателната активност е достатъчна", заяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.

„Ако активността е над 30 процента, при такава голяма преднина на отговора "не" смятам, че не можем да пристъпим към ратификация", каза Рюте.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още