IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 20% от фирмите у нас определят съдебната ни система като независима

В Румъния 50% от гражданите и малко над 60% от компаниите вярват в независимостта на съдебната система

15:32 | 11.04.16 г.
Само 20% от фирмите у нас определят съдебната ни система като независима

Едва 20% от компаниите в България оценяват независимостта на българската съдебна система като "много добра" или "достатъчно добра". Резултатът е от проучване на Евробарометър, провело се в края на февруари и началото на март.

Участвалите в допитването са отговорили на въпроса "Според информацията, с която разполагате, как бихте оценили съдебната система по отношение на независимостта на съда и съдиите?".

Резултатите сред физическите лица в България са подобни - малко над 20% оценяват независимостта на съда като "много добра" и "достатъчно добра".

Според данните от Евробарометър България е "изпреварена" само от Словакия, където под 10% от бизнеса и 20% от гражданите вярват в независимостта на своята правосъдна система. На обратния полюс са Дания и Финландия. Почти 90% от гражданите на Дания и бизнеса във Финландия оценяват независимостта на съда като "много добра" и "достатъчно добра".

В северната ни съседка Румъния 50% от гражданите и малко над 60% от бизнеса вярват в независимостта на съдебната система.

Проучването на Евробарометър е включено в Информационното табло на Европейската комисия, посветено на правосъдието през 2016 година. За първи път Брюксел обръща внимание на усещането за независимост на съдебната система сред гражданите и представителите на бизнеса.

В документа се прави преглед на ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на държавите в ЕС. Целта е съдействие, за да бъдат подобрени правосъдните системи в общността, посочват от ЕК.

Основните констатации в документа показват, че спорните граждански и търговски дела в ЕС вече са с по-кратка продължителност и има подобрение по отношение на "висящите" дела в някои държави.

В малко държави обаче има определен максимален срок за решение на тези дела. В по-малко от половината от държавите в ЕС пък има стандарти за мерките за намаляване на натрупаните нерешени дела, става ясно още от прегледа на правосъдните системи в ЕС.

Правосъдните системи стават по-достъпни, особено в области като електронно подаване на искове с малък материален интерес, както и при насърчаването на алтернативното разрешаване на спорове, е записано още в Информационното табло.

От ЕК отчитат още, че са необходими допълнителни усилия за подобряването на обучението по съдебни умения и използването на информационни и комуникационни технологии за системите за управление на делата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още