fallback

Обама: Членството на Великобритания в ЕС усилва влиянието ѝ

Великобритания трябва да запази съюзниците си в Европа и по света, твърди Камерън

21:09 | 22.04.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Членството на Великобритания в ЕС усилва влиянието ѝ в света, заяви президентът на САЩ Барак Обама, като така подкрепи поддръжниците на оставането на Великобритания в ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Както е известно, референдумът по този въпрос е на 23 юни.

Великобритания се е представяла най-добре, когато е допринасяла за ръководството на една силна Европа, каза Обама на пресконференция след среща в Лондон с британския премиер Дейвид Камерън. Американският президент добави, че резултатът от референдума е от голямо значение за САЩ, които по думите му имат полза от една по-богата благодарение на членството си в ЕС Великобритания.

Великобритания трябва да запази съюзниците си в Европа и по света, заяви от своя страна Камерън,

„Членството на Великобритания в ЕС е важен инструмент, за да дадем благоденствието и сигурността, от които народите ни се нуждаят и да подкрепяме ценностите, които страните ни споделят. Смятам, че сега е моментът да останем верни на тези ценности и да стоим рамо до рамо с нашите приятели и съюзници в Европа и по света“, каза още британският премиер. 

Ако Великобритания напусне ЕС, тя ще отиде накрая на опашката в търговските отношения със САЩ, предупреди още американският президент. "Някои хора може би смятат, че ще има ново търговско споразумение между САЩ и Великобритания, но това няма да се случи скоро, защото ние сме съсредоточени върху преговорите за търговско споразумение с големия блок, с Европейския съюз", заяви Обама пред журналисти след срещата си в Лондон с британския премиер Дейвид Камерън. "Великобритания ще отиде в края на опашката, не защото нямаме специални отношения, а защото за нас (САЩ) достъпът до голям пазар с много страни" е по-важно от сключването на търговски споразумения на парче, изтъкна Обама, явно отправяйки предупреждение към радетелите за излизане на Великобритания от ЕС. Този въпрос ще се решава от британците на референдум на 23 юни. ЕС позволява на Великобритания да разпространява британските ценности из целия континент. Общият европейски пазар носи огромни икономически ползи на британските граждани, а това е нещо хубаво и за САЩ, каза Обама, предаде AP. Американците искат влиянието на Великобритания да расте, включително в Европа. В крайна сметка обаче решението ще бъде взето от британския народ, заяви президентът на САЩ.

Междувременно вероятността Великобритания да гласува за напускане на Европейския съюз (т. нар. Brexit) е спаднала до 20%, след като финансовото министерство предупреди, че подобен ход може да доведе до десетилетия икономически щети, сочи прогноза за референдума на сайта за политически анализи Number Cruncher Politics.

Повече по темата за Brexit четете тук!

Кадри от срещата на Обама и Камерън вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още