fallback

Канете: "Северен поток" 2 няма да подобри сигурността на доставките на газ в ЕС

Германия се опитва да преодолее негативизма срещу проекта с идеята той да бъде реализиран, ако транзитът през Украйна продължи

14:15 | 10.05.16 г. 17

Проектът за разширението на "Северен поток" няма да подобри сигурността на доставките на природен газ, коментира комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете по време на дебат за проекта в Европейския парламент (ЕП). Изказването му беше излъчено във видеосистемата на Европейската комисия (ЕК).

Пред европейските депутати той посочи, че новият газопровод няма да даде достъп до нови доставчици на суровината, а ще увеличи капацитета за износ на природен газ от Русия в ЕС. С него всъщност ще бъдат съкратени пътищата на суровината до Европа, защото плановете са със "Северен поток" 2 да бъде прекратен транзитът през Украйна, посочи още Канете.

Разширението на "Северен поток", както всички останали инфраструктурни проекти, трябва да отговаря на всички европейски правила в областта на енергетиката и околната среда, подчерта комисарят по време на дебата.

Европейски депутати изразиха своята загриженост за проекта и настояха ЕК да го спре, допълват от пресслужбата на ЕП. Според тях "Северен поток" 2 не е икономически изгоден, а отразява само геопотилически мотиви.

Още преди дни най-голямата партия в ЕП - Европейската народна партия (ЕНП), се изказа остро срещу разширението на "Северен поток", посочвайки че проектът не отговаря на основните европейски принципи. Газопроводът получи сериозни критики и от страна на държавите в Източна Европа, от САЩ и от Украйна, посочва EurActive.

Позицията на тези страни не е учудваща, защото "Северен поток" 2 би засегнал техните интереси по един или друг начин. Критиките от страна на ЕНП обаче са неочаквани, защото идват от един един от големите съюзници на германския канцлер Ангела Меркел, допълва изданието.

"Северен поток" 2 е срещу принципите на външната политика на ЕС, сигурността и целите на европейското сътрудничество със съседни държави като Украйна, Молдова, Беларус, посочва в свое писмо до енергийния комисар Канете председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер.

Германия се опитва да преодолее негативизма срещу "Северен поток"2. Преди време Берлин посочи, че проектът ще удвои доставките на газ за страната, но ще бъде допуснат само ако Русия не прекрати транзита през Украйна и доставките за Източна Европа.

Канете посочи пред ЕП, че Комисията се е свързала с властите в Германия и очаква да получи цялата необходима информация, за да изготви оценка на проекта.

В "Северен поток" 2 главен акционер е „Газпром”, който ще държи 51% от капитала на новия проект. Останалите дялове си делят E. On, Shell, OMV и BASF (Wintershall) - с по 10%, както и френската Engie, бившата GdF Suez, която ще държи останалите 9%. Целта е до 2019 г. да се удвои капацитета на съществуващия в момента газопровод между Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Руската позиция е, че проектът е икономически, а не политически мотивиран. Доказателство за това според Москва е участието на големите енергийни компании, които са се ангажирали с реализацията му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още