IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" 2 – новият Троянски кон на Русия или енергийна сигурност за ЕС

Проектът трябва да се разглежда на няколко нива - правно, икономическо и спрямо европейските ценности, посочват експерти

08:05 | 24.03.16 г. 63
"Северен поток" 2 – новият Троянски кон на Русия или енергийна сигурност за ЕС

От месеци Европа не може да реши дали разширението на „Северен поток“ е допустимо спрямо европейското законодателство и дали реално Европейският съюз (ЕС) ще има полза от новата газова инфраструктура.

Плановете предвиждат изграждане на още две тръби по съществуващото в момента трасе по дъното на Балтийско море с капацитет от 27,5 млрд. куб. метра газ годишно всяка. Участниците в проекта коментират, че идеята е чисто икономически обоснована и ще помогне за гарантиране на доставките от природен газ в Европа.

През миналата седмица обаче осем държави от общността изпратиха писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, с което изразиха своите опасения относно плановете за новия газопровод. Един от европейските лидери, подписал това писмо, е президентът на Литва Далиа Грубаускайте.

Пред местното радио LRT тя коментира, че „Северен поток“ 2 е геополитически, а не чисто икономически проект. „За всички е абсолютно ясно, че енергийни проекти от този тип са геополитически и целите им са геополотически“, коментира тя, цитирана от Baltic Course.

Още с представянето на новото газово съоръжение в ЕС се появиха критики, при това на високо ниво – от комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че то цели заобикалянето на Украйна като едно от основните трасета на руския газ в Европа.

Но опасенията са свързани и с факта, че преосмисляйки своята политика на доставките и променяйки трасето основно през Германия, Русия реално ще застраши енергийната сигурност в Югоизточна Европа. В този регион повечето държави, сред които и България, разчитат основно на газ от Русия и то само по трасето през Украйна.

Аргумент против разширяването на „Северен поток“ е и неизползваният пълен капацитет на съоръжението в момента. „Северен поток“ работи в момента с малко над 50% от капацитета си, което повдига много въпроси“, заявява литовският президент.

Отговор на въпроса кой ще спечели от „Северен поток“ 2 пък дава енергийният експерт Юрис Озолинс пред Natural Gas Europe. Ясно е, че Украйна, Словакия и Чехия ще загубят милиарди от транзита на руски природен газ. Новото съоръжение ще бъде от полза за газовия пазар в Германия и Франция.

Добивът на природен газ в Европа намалява и според много оценки Старият континент ще разчита на суровината, идваща от Русия. В същото време трябва да се анализира наистина ли природният газ е нужното гориво за прехода към нисковъглеродната икономика, към което се стреми ЕС, категоричен е експертът.

Всъщност „Северен поток“ 2 трябва да бъде разглеждан на три различни нива, смята Ромас Сведас – правно, икономическо и от гледна точка на европейските ценности. Правните аспекти са ясни – съзвучие с Третия либерализационен пакет на ЕС, който всъщност спъна развитието на „Южен поток“. От икономическа гледна точка ЕС трябва да реши дали да позволи този проект, който не намалява, а напротив – увеличава зависимостта на общността от Русия в енергийната сфера, допълва експертът.

Най-сложният анализ обаче се пада на допустимостта на „Северен поток“2 от гледна точка на европейските ценности. На първо място Европа трябва винаги да си дава сметка кой реално контролира „Газпром“, посочва Сведас.

„Купувайки газ от „Газпром“ e равносилно да го купуваме от Кремъл и нещо повече – да подкрепяме неговата политика, която сега е враждебна към Европа и нейните интереси“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 2
Илко
преди 8 години
Запада е изостанала цивилизация ! Бъдещето и новите технологии са на Изток !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Kerry in Moscow: Penny has dropped; isolating Russia was never going to work.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"САЩ иска да се върне към нормален диалог с Русия. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на посещението си в Москва, "===За няколко години и ще си променят "ценностите" след като не им остане нищо ценно. ....а щяха да събарят за кратко време "бензиноколонката"!??? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Най-сложният анализ обаче се пада на допустимостта на Северен поток2 от гледна точка на европейските ценности. На първо място Европа трябва винаги да си дава сметка кой реално контролира Газпром, посочва Сведас.Купувайки газ от Газпром e равносилно да го купуваме от Кремъл и нещо повече да подкрепяме неговата политика, която сега е враждебна към Европа и нейните интереси, допълва той."==След не много време ще им станат анализите много прости! :)) Няма да мине още много време и ще почукат на вратата на Кремъл един след друг на опашка! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Още не много време ще се коментира зависимостта на руснаците от износ на енергоносители. :) Хората си работят здраво да преодолеят всякакви зависимости от запада.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Руски процесор уби конкуренцията! Байкал консумира едва 5 W електрическа енергия и може да се използва без радиатор. В чипа са интегрирани три Ethernet порта (два 1 GB/s и един 10 GB/s); контролер за DDR3-1600 памети, който може да адресира до 8 GB; PCIe Gen.3 контролер; SATA 3.0 контролер (6 GB/s), контролер за USB 2.0 интерфейси.Процесорът разполага с две MIPS 32 r5 P5600 ядра с тактова честота до 1,2 GHz и 1 MB кеш-памет. Използван е 28 нанометров технологичен процес и това е първата в света реализация на процесор с това ядро.Бързодействието на процесора Baikal-T1 е измерено при тактова честота 1 GHz:Coremark: 10342 coremarks (2 thread)Whetsnone: 1052 MWIPS (2 thread)Dhrystone: 3651 VAX MIPS (1 thread)Топологията на Байкал-Т1 е създадена от екип от 70 руски специалисти по хардуер и софтуер и обединява лицензираното ядро MIPS P5600 с лицензираните Ethernet, SATA и USB контролери. Някои от компонентите на Baikal-T1 са създадени от нулата. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Законът на Айнщайн, гласи: Енергията е равна на масата, умножена по квадрата на скоростта на светлината. Съгласно този закон материята по същество е качествена форма на съществуване на енергията, т.е. основната същност на материята е енергията (силата, мощта). С други думи, материята е форма на изява на енергията.Днес се знае, че този закон откри една нова ера в историята на човечеството - ерата на използването на атомната енергия. Но може би малцина са онези, които знаят, че този основен закон на нашия век е заложен в Библията като основа и изява на творческия акт. Тази информация на Библията напълно хармонира с друг универсален физичен закон, който гласи: Следствието (в случая енергията, силата, мощта) не може да бъде по-голямо от причината (Свръхенергия, Свръхсила, Свръхмощ), която го е предизвикала. Тази свръхестествена сила, тази Първопричина Библията нарича Бог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Тук - http://hristianche.ucoz.com/etika/3.pdfима раздел Библия и наука в който е обяснен 1-2-3 закон на термодинамика ,и съм обяснил за науката и Библията = http://atanasio.blog.bg/drugi/2015/05/18/bibliiata-i-naukite.1362356Трябва да се каже истината иначе ще продължи хаоса и съм обяснил подробно за ционизма и малко за исляма - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Относно "Северен поток" 2 е измама защото е като ''Южен поток'' но немците искат да лапат и т.н. Основното е диверсификация но с ВЕИ тоест забрана на офшорките ,''данък Тобин'' и данък лукс и временно таван на печалбите и доходите с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща(топла вода от слънцето ,енерг.ефективност и ел.транспорт) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085за да има и растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447,и за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Ти ББ за някакъв авторитет ли ми го цитираш ??? - с докторат за разпъване на пож.маркуч по пресечена местност Става въпрос за науки от геология(колко петрол има) до 1-2-3 закон на термодинамиката като се опирам и на докладите на ООН ,Световната банка ,МВФ ,Межд.агенция по енергетиката , Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfВ доклада на ЕК ясно пише колко петрол и газ внасят тоест това за което аз пиша е намаляване на зависимостта от внос на изчерпаеми енерг.източници и преминаване към ВЕИ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085Казано иначе диверсификация но с ВЕИ МНОГО ИМА ДА ЧЕТЕШ И ОСМИСЛЯШ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още