IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем държави от ЕС с нови възражения срещу "Северен поток" 2

Този път България не е подписала писмото, с което се настоява, че новият газопровод ще влоши ситуацията в Централна и Източна Европа

18:21 | 16.03.16 г. 2
Осем държави от ЕС с нови възражения срещу "Северен поток" 2

Нови възражения ще получи председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер срещу разширението на „Северен поток“, съобщава Ройтерс. Осем държави са подписали новото писмо срещу плановете за увеличаване на транзита на руски газ през Германия.

В края на ноември 2015 г. Ройтерс съобщи, че 10 държави от ЕС са изпратили възражения срещу плановете за нови тръби по дъното на Балтийско море. Сред подписалите беше и България.

Този път страната ни не е сред държавите, обявили се срещу разширението на „Северен поток“. Възражения обаче подават премиерите на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Полша, Словакия и Румъния, както и президентът на Литва.

Източници на Ройтерс допълват, че подпис под писмото е положил и представител на Хърватия, но тази информация не е потвърдена.

Според възраженията „Северен поток“ 2 поставя под риск енергийната сигурност в региона на Централна и Източна Европа. „Това ще повлияе силно върху газовия пазар и преноса на газ в региона, особено за използващите транзитните маршрути през Украйна“, казва се в позицията.

През Украйна преминават около половината от доставките на руски природен газ за Европа. България също разчита само на този вариант за получаване на суровината.

В „Северен поток“ 2 акционери са Газпром, E.ON, Wintershall, Shell, OMV и френската Engie. От ЕК все още не са се произнесли дали проектът е в съзвучие с европейските правила. Брюксел обаче гарантира, че отношението към тези планове ще бъде еднакво както към „Южен поток“ и всеки друг енергиен проект в общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Този път страната ни не е сред държавите, обявили се срещу разширението на Северен поток."=== Този път ВЕРОЯТНО финикийските знаци като аргумент в ЛИЧНИТЕ сметки са натежали!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
"Този път България не е подписала писмото..."И това като как да се тълкува...че ше има далавера или да не ядосваме големите ?!Щото преди като стана дума за Южен поток , на нас ни подписаха много бързо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още