IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел още не може да реши за "Северен поток" 2

С новите предложения за енергийна сигурност не обявяваме война на "Газпром", категорични са в ЕК

17:48 | 16.02.16 г.
Брюксел още не може да реши за "Северен поток" 2

Европейската комисия още не е взела решение дали разширението на "Северен поток" трябва да отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет, стана ясно от думите на комисаря по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете.

По време на пресконференция след представянето на пакета от мерки за подобряването на енергийната сигурност на ЕС той посочи, че се води диалог какви норми да бъдат приложени по отношение на газопровода.

"Северен поток" 2 е не само търговски проект, но има и голямо политическо значение, призна още комисарят.

Канете беше категоричен, че с пакета от мерки, представени по-рано днес, ЕК не смята да обяви война на "Газпром" като един от основните доставчици на природен газ в общността. Той поясни, че целта на промените е да се защитят правата на потребителите - домакинствата и индустрията, и да осигурят по-ниски цени на суровината. Това ще стане чрез солидарен отговор на държавите от ЕС, допълни той.

Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович допълни, че ЕК очаква фирмите, които работят в ЕС да спазват европейските правила.

"Въпреки усещането, че този пакет е насочен срещу Газпром, той всъщност не е", категоричен беше той по повод последните предложения на Брюксел за енергийната сигурност.

Според новите идеи ЕК трябва да даде предварителна оценка на междуправителствени споразумения в областта на енергетиката, включително и за доставките на природен газ. Шефчович посочи по време на пресконференцията, че ЕК ще анализира не договорите между търговски компании за доставки на газ, а именно споразуменията между държавите.

Друга мярка за подобряване на сигурността на енергийните доставки е развитие на инфраструктурата за втечнен газ. 

Предложенията са изготвени на базата на анализите за състоянието на енергийния пазар в ЕС в момента. Според оценката на ЕК зависимостта на общността от вноса на природен газ ще се засилва - от 65% през 2013 година до почти 75% през 2030 година. За България данните на Брюксел са, че страната ни ще е изцяло зависима от вноса на природен газ след 14 години. 

Графика: ЕК

Предварителните данни на Евростат за 2014 година показват, че най-ниска е била зависимостта от вноса на газ на Румъния (5%) и Хърватия (28,6%). Дания и Холандия са нетни износители на суровината, а Малта и Кипър съобщават, че не използват природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още