IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" 2 – новият Троянски кон на Русия или енергийна сигурност за ЕС

Проектът трябва да се разглежда на няколко нива - правно, икономическо и спрямо европейските ценности, посочват експерти

08:05 | 24.03.16 г. 63
"Северен поток" 2 – новият Троянски кон на Русия или енергийна сигурност за ЕС

От месеци Европа не може да реши дали разширението на „Северен поток“ е допустимо спрямо европейското законодателство и дали реално Европейският съюз (ЕС) ще има полза от новата газова инфраструктура.

Плановете предвиждат изграждане на още две тръби по съществуващото в момента трасе по дъното на Балтийско море с капацитет от 27,5 млрд. куб. метра газ годишно всяка. Участниците в проекта коментират, че идеята е чисто икономически обоснована и ще помогне за гарантиране на доставките от природен газ в Европа.

През миналата седмица обаче осем държави от общността изпратиха писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, с което изразиха своите опасения относно плановете за новия газопровод. Един от европейските лидери, подписал това писмо, е президентът на Литва Далиа Грубаускайте.

Пред местното радио LRT тя коментира, че „Северен поток“ 2 е геополитически, а не чисто икономически проект. „За всички е абсолютно ясно, че енергийни проекти от този тип са геополитически и целите им са геополотически“, коментира тя, цитирана от Baltic Course.

Още с представянето на новото газово съоръжение в ЕС се появиха критики, при това на високо ниво – от комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че то цели заобикалянето на Украйна като едно от основните трасета на руския газ в Европа.

Но опасенията са свързани и с факта, че преосмисляйки своята политика на доставките и променяйки трасето основно през Германия, Русия реално ще застраши енергийната сигурност в Югоизточна Европа. В този регион повечето държави, сред които и България, разчитат основно на газ от Русия и то само по трасето през Украйна.

Аргумент против разширяването на „Северен поток“ е и неизползваният пълен капацитет на съоръжението в момента. „Северен поток“ работи в момента с малко над 50% от капацитета си, което повдига много въпроси“, заявява литовският президент.

Отговор на въпроса кой ще спечели от „Северен поток“ 2 пък дава енергийният експерт Юрис Озолинс пред Natural Gas Europe. Ясно е, че Украйна, Словакия и Чехия ще загубят милиарди от транзита на руски природен газ. Новото съоръжение ще бъде от полза за газовия пазар в Германия и Франция.

Добивът на природен газ в Европа намалява и според много оценки Старият континент ще разчита на суровината, идваща от Русия. В същото време трябва да се анализира наистина ли природният газ е нужното гориво за прехода към нисковъглеродната икономика, към което се стреми ЕС, категоричен е експертът.

Всъщност „Северен поток“ 2 трябва да бъде разглеждан на три различни нива, смята Ромас Сведас – правно, икономическо и от гледна точка на европейските ценности. Правните аспекти са ясни – съзвучие с Третия либерализационен пакет на ЕС, който всъщност спъна развитието на „Южен поток“. От икономическа гледна точка ЕС трябва да реши дали да позволи този проект, който не намалява, а напротив – увеличава зависимостта на общността от Русия в енергийната сфера, допълва експертът.

Най-сложният анализ обаче се пада на допустимостта на „Северен поток“2 от гледна точка на европейските ценности. На първо място Европа трябва винаги да си дава сметка кой реално контролира „Газпром“, посочва Сведас.

„Купувайки газ от „Газпром“ e равносилно да го купуваме от Кремъл и нещо повече – да подкрепяме неговата политика, която сега е враждебна към Европа и нейните интереси“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
я питай безмитният какво мисли за теб след това писание:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Наща малка икономика от 25 години я монополизира ФАЩ и не може да я домонополизира деева, тия от Мордор не пускат, а? :DНаще приятели от ФАЩ що не ни доставят по-тънко газа, братчед?И ааай стига ни занимавай с хибридните войни дето ти се водят в главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 0
data
преди 8 години
п.п. целия цирк е че дългото трасе прави германската икономика неконкурентна спрямо американската . А тя е неконкурентна заради страните по трасето дет искат да се издържат от транзита (Украйна и другите ) , обаче Германците не щат вече да плащат тия милярди , а ги искат за себе си , е в най-лошия случай да си ги делне с руснаците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Ами а де, нали и реверс има, немците на драго сърце ще им решат енергийната сигурност препродавайки им мордорски газ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Парата е единствената европейска ценност. Всичко останало е за будалите :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 8 години
Русия реално ще застраши енергийната сигурност в Югоизточна Европа - това не го разбрах :) Ако мога да вдяна елементарно няма да им застраши енергийната сигурност щот има съществуващи трасета и те ще си получават газ . По правилно е да се каже че ще застраши финансовата им сигурност що те няма да получават транзитни такси от транзита :) Така де - да наричаме нещата с истинските им имена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
*** си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Някой може ли да ми посочи конкретен източник(официален), където да прочета какви са тия европейски ценности? Щото ми се струва, че мнозинатвото европейци не са запознати с тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Направо му се чудя на Саруман какви джелезни нерви има да ги търпи тея ***. Не стига, че има лица от прибалтиките със забрана за влизане в Мордор заради американските ценности които са им платили да сменят властта и да пипат къде не им е работа ами и се репчат на ордите къде са 160 пъти по-големи от тях. Аз незнам не бих издържал и бих ги удушил направо в зародиш и трите влъхви и урките и тях ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 0
Achtung
преди 8 години
След сделката с Ердоган, да ми говорят за, европейските ценности......... КО? НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още