fallback

МВФ: На Гърция й е необходим дълъг гратисен период, а не отписване на дълг

Облекчаването на връщането на гръцките дългове е сред условията на фонда, за да участва финансово в плана за подпомагане на страната

20:09 | 19.05.16 г. 7

Международният валутен фонд (МВФ) призова днес европейските държави кредитори на Гърция да смекчат съществено условията по погасяване на задълженията, без обаче да е необходимо да се прибягва до намаляване на дълга, предаде "Асошиейтед прес".

На редовен брифинг говорителят на МВФ Джери Райс посочи, че европейските кредитори, т.е. останалите страни от еврозоната, трябва да осигурят дълги периоди за връщане на дълговете и ниски лихви.

По думите му ако условията по връщането на задълженията бъдат облекчени достатъчно, то няма да се налага страните кредиторки да отписват част от средствата, които вече са отпуснали на Гърция и които страната изпитва затруднения да върне.

Райс не даде повече подробности, но според "Франс прес" МВФ предлага гратисен период до 2040 г. и удължаване на срока за погасяване на вноските по гръцкия дълг.

Облекчаването на връщането на гръцките дългове е сред условията, които МВФ поставя, за да участва финансово в плана за подпомагане на страната, сключен миналото лято между Атина и еврозоната. Това е третото такова споразумение от 2010 година.

Всички страни ще се срещнат в Брюксел на 24 май, допълва АП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още