fallback

Ван дер Белен печели президентските избори в Австрия

По този начин бе предотвратена възможността Европа да има своя първи крайно десен президент от края на Втората световна война насам

17:33 | 23.05.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В продължение на дълги часове балотажът на президентските избори в Австрия отчиташе пълно равенство между двамата кандидат-президенти – популистът и крайно десен Норберт Хофер и подкрепеният от Зелените Александер Ван Дер Белен.

След преброяването на последните гласове независимият кандидат Александер Ван дер Белен (72 г.), който бе подкрепен от Зелените, спечели втория тур на президентските избори, съобщиха водещите медии в страната, позовавайки се на данни на Министерството на вътрешните работи във Виена. 

Вотът се обърна след преброяване на изпратените по пощата бюлетини, които бяха около 700 000 на брой и в крайна сметка наклониха везните в полза на бившия лидер на Зелената партия.

По-рано очакванията бяха гласуването на спечелено от крайно десния претендент Норберт Хофер, който победи на първия тур на 24 април. При това крайно десният кандидат водеше убедително - с 35 на сто, срещу само 21 процента за еколога Ван дер Белен.

Преброените в неделя бюлетини даваха предимство от 51,9 на сто за Хофер срещу 48,1% за Ван дер Белен. Разликата в гласовете в директния вот бе малко над 140 000. След преброяването и на гласовете по пощата обаче настъпи обратът.

 

This image has made my day! Thank you #Austria #Greens #VanderBellen #bpw16 pic.twitter.com/J3fpacUSkG

— Marek Marczynski (@MarekMarczynski) May 23, 2016

По този начин бе предотвратена възможността Европа да има своя първи крайно десен президент от края на Втората световна война насам.

 

Въпреки това вотът извади наяве разделеността на австрийците по въпроса по какъв път да поеме страната им. Привържениците на Ван дер Белен подкрепят имиграцията, докато Партията на свободата на Хофер иска затворени граници и залага на антиевропейските настроения. Голямата част от избирателите на Ван дер Белен са обединени от очакването, че качеството на живота в Австрия ще се запази. Това мнение застъпва една трета от избирателите на Хофер, докато повечето от тях смятат, че качеството на живота ще се влоши. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още