IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ван дер Белен печели президентските избори в Австрия

По този начин бе предотвратена възможността Европа да има своя първи крайно десен президент от края на Втората световна война насам

17:33 | 23.05.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	72-годишният&nbsp;Александер Ван дер Белен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

72-годишният Александер Ван дер Белен. Снимка: Ройтерс

В продължение на дълги часове балотажът на президентските избори в Австрия отчиташе пълно равенство между двамата кандидат-президенти – популистът и крайно десен Норберт Хофер и подкрепеният от Зелените Александер Ван Дер Белен.

След преброяването на последните гласове независимият кандидат Александер Ван дер Белен (72 г.), който бе подкрепен от Зелените, спечели втория тур на президентските избори, съобщиха водещите медии в страната, позовавайки се на данни на Министерството на вътрешните работи във Виена. 

Вотът се обърна след преброяване на изпратените по пощата бюлетини, които бяха около 700 000 на брой и в крайна сметка наклониха везните в полза на бившия лидер на Зелената партия.

По-рано очакванията бяха гласуването на спечелено от крайно десния претендент Норберт Хофер, който победи на първия тур на 24 април. При това крайно десният кандидат водеше убедително - с 35 на сто, срещу само 21 процента за еколога Ван дер Белен.

Преброените в неделя бюлетини даваха предимство от 51,9 на сто за Хофер срещу 48,1% за Ван дер Белен. Разликата в гласовете в директния вот бе малко над 140 000. След преброяването и на гласовете по пощата обаче настъпи обратът.

 

По този начин бе предотвратена възможността Европа да има своя първи крайно десен президент от края на Втората световна война насам.

 

Въпреки това вотът извади наяве разделеността на австрийците по въпроса по какъв път да поеме страната им. Привържениците на Ван дер Белен подкрепят имиграцията, докато Партията на свободата на Хофер иска затворени граници и залага на антиевропейските настроения. Голямата част от избирателите на Ван дер Белен са обединени от очакването, че качеството на живота в Австрия ще се запази. Това мнение застъпва една трета от избирателите на Хофер, докато повечето от тях смятат, че качеството на живота ще се влоши. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 15
scott
преди 7 години
престай си го така:1945-та година! На Сталин е предложено да избира в следвоенната подялба на светъ - или България или Австрия. Сталинчето избрал България. И! На сички гранични пунктова на Австриа е имало официални пропагандни плакати: АВСТРИЯ Е ЧУДЕСНА СТРАНА. ЕЛА И ОСТАНИ. Е КАК ДА НЕ ПУСНЕШ ЕНО МУЛТИКУЛТУРАЛИЗ ПИСМО ПО ПОЩАТА ДНЕС. От благодарнос и инстинкт за самосъхранение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 18
michaelis21
преди 7 години
Манипулирани са резултатите, вот по пощата ???В Западния Свят манипулациите минават.Значи нито БРЕКСИТ ще мине, нито Тръмп ще спечели.Само в Исландия и Унгария не минаха манипулациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 15
Jay Gould
преди 7 години
Ловя бас, че ако дойда на срещата в София ще се изнесеш като *** *** тихо без да посмееш да кажеш гласно кой си - не, че е много трудно още до час да те идентифицирам, къв си, що си и що за невзрачен животец водиш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 13
redcretin
преди 7 години
Преглътни, смот-льо варненски хахахахаха ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 17
Jay Gould
преди 7 години
Тия гласове са в голямата част от Турция - тъй като в миналото австрийците са давали гражданство на корем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 17
Kosto
преди 7 години
Всичко заприлича на една Евровизия, откакто НЕевропейци решават какво да става в Европа. Австрийците не искали, но пощата решила спора?! Понякога като българин, човек има по-добра представа за някои неща, как се наместват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 20
ing5rov
преди 7 години
"По този начин бе предотвратена възможността Европа да има своя първи крайно десен президент от края на Втората световна война насам."Ти глей тука кво пише...направиха всичко възможно...иначе оня щеше да обърне каруцата на ЕС , както преди 83 години , пак австриец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
misanthrope
преди 7 години
Бюлетини по пощата а? От Костинброд ли са пратени?:DТия австрийци са некви наивни оптимисти. Бюлетини по пощата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още