fallback

"Забравете за цена на петрола от 100 долара за барел"

Норвежкият министър на петрола Торд Лин не се надява цената на суровината да се повиши до старите нива

19:39 | 24.05.16 г.

Петролният пазар се ребалансира, но не разчитайте да видите отново цени от 100 долара за барел. Това е посланието на норвежкия министър на енергетиката и петрола Торд Лин, цитиран от Bloomberg.

Европейският бенчмарк Брент поскъпна със 70% от февруари, когато достигна 12-годишно дъно и глобалното свръхпредлагане изглежда намалява. Това успокоява страни като Норвегия, които пострадаха тежко от срива на петролния пазар.

Макар че е очевидно, че петролният пазар се ребалансира, това не означава, че Норвегия планира – или че дори се надява – цените да се върнат където са били“, казва Лин.

По-добре да планираш 60 долара и да оставиш който иска да се надява на 100 долара. Видяхме цените на петрола да достигат 140 долара за барел и това не допринася за икономическия растеж. Затова не се надявам“, посочва министърът.

Заради срива на петролния пазар Норвегия, най-големият производител на петрол и газ в Европа, отчете най-рязък спад на инвестициите в офшорната индустрия от 2000 г. насам. Освен това правителството за пръв път прибегна до суверенния фонд на стойност 850 милиарда евро, за да запълни дупки в бюджета.

Макар че в рамките на два години бяха съкратени 40 000 работни места, Норвегия не прибегна до драстични мерки като като данъчни облекчения за петролната индустрия, подобно на Великобритания. Системата в Норвегия, която включва данъци до 78%, но и предлага щедри облекчения за проучвания и развитие, е „най-добрата“ и остава привлекателна именно заради стабилността й, смята Лин.

Миналата седмица Норвегия отвори изцяло нови акватории в Баренцово море близо до границата си с Русия за проучване, като предлагането на нови блокове се случва за пръв път от над 20 години.

Още новини и анализи за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още