fallback

Т. Блеър: Излизането от ЕК ще ни създаде огромен икономически проблем

Това не е хипотетичен риск и Brexit ще се отрази на стандарта на живот, смята бившият британски премиер

16:59 | 29.05.16 г. 8
Автор - снимка
Създател

В защита на оставането в ЕС се изказа и бившият премиер на Великобритания Тони Блеър. Според него Brexit би довел до "огромен икономически проблем", пише ВВС. Неговото мнение споделят и икономисти, участвали в проучване за The Observer.

Блеър коментира, че излизането от ЕС ще доведе до "незабавен шок" за британската икономика и години на несигурност. Бившият премиер е категоричен, че това не е хипотетичен риск, а нещо, което ще бъде видяно директно на пазара на труда и стандарта на живот, както и в доверието на бизнеса.

Според икономистите, участвали в проучването на Ipsos Mori за The Observer, напускането на единния пазар ще предизвика сътресения през следващите пет години. В анкетата са участвали членове на Кралското икономическо общество и Обществото на бизнес икономистите, допълва ВВС.

Според тях, напускайки ЕС, британският бизнес ще изгуби достъпа до единния пазар, а икономиката ще пострада от несигурността, която ще ограничи инвестициите в страната.

Позицията на другия лагер - за излизането от общността, обаче имат друго мнение. Според тях с помощта на Brexit британската икономика ще се освободи от разходите за изпълнението на европейските регулации, както и от бюрокрацията на Брюксел.

В допълнение Кралството ще може да води самостоятелни преговори за подписване на търговски споразумения, посочват още поддръжниците на излизането от ЕС.

По-малко от месец остава до ключовия референдум - общественото допитване е насрочено за 23 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още