fallback

Deutsche Boerse ще търси бъдеще извън Европа при провал на сделката с LSE

Според главния изпълнителен директор останалите борсови оператори в региона са твърде малки за потенциална сделка

15:48 | 31.05.16 г.

Борсовият оператор Deutsche Boerse ще търси бъдещето си извън Европа, ако опитът му да формира регионална суперсила, обединявайки се с London Stock Exchange (LSE) се провали, заяви главният изпълнителен директор Карстен Кенгетер, цитиран от Bloomberg.

LSE предлага на Deutsche Boerse най-добрата възможност да си спечели обратно позицията на един от глобалните лидери в индустрията, заяви Кенгетер пред журналисти във Франкфурт в понеделник. Ако сделката пропадне, друга комбинация в Европа няма как да съвпадне с целта на Deutsche Boerse, тъй като останалите компании в региона са твърде малки, каза той.

Мое задължение е да поведа Deutsche Boerse обратно към върха“, каза той. „Това предложение за сливане е част от стратегията ни за растеж, а не край само по себе си“. Постигането на целите на Deutsche Boerse „просто с органичен растеж е изключително трудно, ако не и невъзможно“, каза изпълнителният директор.

Кенгетер, който е начело на надзорния съвет на Deutsche Boerse, започва да проучва възможните комбинации миналата година, след като поема лидерството през юни. Бившият инвестиционен банкер е проучил „всяка комбинация, която съществува в света“, преди да вземе решение за сливане с LSE, каза той. Сделка с азиатски партньор не е вероятна, допълва той, пояснявайки, че „азиатците не се нуждаят от нас“.

Кенгетер отхвърли предположенията, че сделка с LSE ще доведе до края на Франкфурт като финансов център, заявявайки, че германският пазар ще изостане, ако не построи мост с Лондон.

Ако искаме да оформяме глобалната финансова система на равни начала, трябва да заздравим европейския пазар“, каза той. Като дом на банковия надзорен орган на еврозоната – Европейската централна банка, Франкфурт се превръща все повече в „център на финансова стабилност“.

Ако Deutsche Boerse и LSE не успеят да създадат общоевропейски играч „по свой модел“, то Европа рискува пазарната ѝ инфраструктура да „се контролира и регулира външно“, каза той.

Кенгетер продължава напред с плана за сливане, докато в същото време референдумът за членството на Великобритания в ЕС на 23 юни все повече наближава – несигурност, която може да накара американските конкуренти да не предприемат стъпки към LSE. Базираната в Атланта Intercontinental Exchange (ICE) се отказа от потенциална оферта към LSE по-рано този месец. Съгласно британските правила тази стъпка забранява на ICE да отправя друго предложение в рамките на шест месеца.

На въпрос дали самата Deutsche Boerse може да стане цел, Кенгетер казва: „Вярно е, че CME Group има интерес“ към Deutsche Boerse, “но не виждам това да се показва към момента“.

Кенгетер определи критиките на Франция към сделката като „плачевни“. В понеделник гуверньорът на централната банка на Франция Франсоа Вилерой каза, че сливането на Deutsche Boerse и LSE създава рискове за финансовата стабилност.

Euronext, която ръководи борсите в Париж, Амстердам, Брюксел и Лисабон, проучва възможностите за създаване на пречки пред сливането заради опасения, че сделката може силно да смали ролята ѝ в европейската търговия, заявиха запознати източници през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още