IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката между Deutsche Boеrse и LSE среща нарастваща съпротива в Германия

Основният проблем е къде ще бъде централата на обединеното дружество

12:52 | 11.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съпротивата срещу планираното сливане за 20 млрд. долара между Deutsche Boеrse и London Stock Exchange (LSE) все повече нараства на фона на засилващите се опасения от последиците за обединеното дружество, ако Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

„Ще бъде проблем, ако централата на компанията е извън еврозоната и – в случай на Brexit, извън ЕС“, казва Улрих Каспър, член на местния парламент в германската провинция Хесе, където се намира Франкфурт. „Условията са вредни за развитието на Франкфурт като финансов център“.

Сделката, представена през февруари, ще създаде един от най-големите борсови оператори в света откъм печалба. Той ще управлява и повече търговия с деривати, отколкото което и да е друго дружество в света.

Акционерите на Deutsche Boеrse ще притежават 54,4% от общата група, а инвеститорите в LSE - останалата част. Обединената компания ще се управлява от главния изпълнителен директор на Deutsche Boеrse Карстен Кенгетер, но ще бъде базирана в Лондон.

Мнозина в Германия искат централата да бъде във Франкфурт, за да отразява по-голямата пазарна капитализация на Deutsche Boеrse, както и статута на града като дом на Европейската централна банка (ЕЦБ) и центъра, откъдето се прави клиърингът и плащанията с евро.

Освен това в Германия има опасения, че макар Лондон в момента да е един от най-големите финансови хъбове в света, неговият статут като такъв може да отпадне, ако в резултат на референдума през юни Великобритания излезе от ЕС.

„Опасността за Франкфурт е, че централата на двете обединени борси вече няма да бъде в международен финансов център, а в град, чиято световна значимост ще западне“, казва Клемент Райф, друг законодател от Хесе. Той, както и Каспър, е член на управляващата Германия партия на християндемократите, която е и управляващата партия на провинцията.

Някои големи институционални инвеститори, базирани в Лондон, обаче не са съгласни. Те казват, че Лондон ще остане един от водещите финансови центрове в света, независимо от това дали страната остане в съюза или не.

Мениджър на портфейл в голяма британска институция казва: „Франкфурт няма да предизвика Лондон като финансов хъб. Най-големите световни банки, юридически компании, счетоводители и търговски къщи са в Лондон. Ще бъде по-добре централата на компанията да бъде в Лондон. Вотът за Brexit е без значение“.

Въпросът със статута на Франкфурт може да се окаже решаващ за регионалните власти, които имат последната дума за това дали сделката ще мине или не. Deutsche Boеrse се надзирава от местния борсов регулатор на провинция Хесе, който ще оценява сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още