fallback

Дания купува 27 стелт изтребителя от Lockheed за 3 млрд. долара

Изтребителите ще заместят старите F-16, които страната използва от началото на 80-те години

16:04 | 09.06.16 г. 3

Датското правителство постигна в четвъртък споразумение с коалиционните си партньори, за да продължи със закупуването на 27 стелт изтребителя F-35A, произведени от американския оръжеен концерн Lockheed Martin, съобщи министерството на отбраната.

След препоръка на експертна група, съставена от правителството, министър-председателят Ларс Локе Расмусен обяви подкрепа за придобиването на 27 изтребителя на стойност 20 млрд. крони (3,05 млрд. долара), предава Ройтерс. Заедно с общите разходи през целия период на сделката и с предполагаем живот на самолетите от 30 години сумата достига 55 млрд. крони (8,39 млрд. долара).

Сделката ще замести старите Lockheed Martin F-16, които Дания използва от началото на 80-те години.

Споразумението е удар за конкурента Boeing, който положи скъпи маркетингови усилия в последния си опит да продаде по-стария си модел F/A-18E/F Super Hornet.

Дания ще бъде 11-тата страна, която купува изтребители стелт F-35A след САЩ, Великобритания, Австралия, Турция, Италия, Норвегия, Холандия, Израел, Южна Корея и Япония.

„Изтребителите са в центъра на нашето участие в международни мисии на Балканите, в Афганистан, Либия и от известно време в Ирак в борбата срещу ИДИЛ“, каза Расмусен на пресконференция през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още