IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са страните с най-голям бюджет за отбрана през 2015 г.?

Според ново изследване военните разходи на България за миналата година са били с 4,66% по-малко в сравнение с предходната

22:28 | 05.04.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалните разходи за отбрана са започнали да се повишават в реално изражение за пръв път, откакто САЩ стартира изтеглянето на военните си част от войните в Ирак и Афганистан, твърди Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), цитиран от Bloomberg.

Бюджетите за отбрана са нараснали с 1% до 1,68 трлн. долара през 2015 г., което представлява около 2,3% от световния брутен вътрешен продукт, казва SIPRI в свой доклад от вторник. Макар че САЩ имат най-високите военни разходи – 596 млрд. долара, те все пак са с 2,4% по-малко спрямо 2014 г. Бюджетът на Китай пък се е увеличил със 7,4% до 215 млрд. долара.

Според доклада бюджетът за отбрана на България през 2015 г. е бил в размер на 797 млн. долара, което e с 4,66% по-малко от сумата през предишната година – 836 млн. долара. Като част от БВП военните разходи през 2015 г. представляват 1,4%, като са били 1,5% през 2014 г.

Бюджетът за отбрана е формирал 3,7% от общия бюджет на страната през миналата година, отбелязвайки лек спад спрямо 2014 г., когато този процент е бил 3,9%. За последните 20 години в България най-високи са били разходите за отбрана през 2007 г. - 1,263 млрд. долара, или цели 8,1% от общия бюджет.

Опасенията за евентуални действия от Русия срещу територия на НАТО след инвазията в Крим и активността в Източна Украйна е довело до ръст на разходите в Източна Европа като цяло. В същото време амбициите на Китай в Южнокитайско море е накарало страните от Южна Азия да засилят закупуването на оръжия.

Бюджетите за отбрана са под натиск от финансовата криза насам. Някои от страните, които обикновено харчат най-много за армията си, включително Обединеното кралство, Франция и Германия, намаляват бюджетите си заради икономии. След терористичните атаки в Париж през ноември и разширяването на кампаниите срещу ИДИЛ тези страни планират „слаби увеличения“ през 2016 г., казва авторът на доклада Сам Перло-Фрийман.

Русия, където сриващите се постъпления от петрол натежават върху икономиката, е спаднала до четвърто място в световната класация по разходи за отбрана, а Саудитска Арабия вече заема трето място. Възможно бе Близкоизточното кралство, което също понася удари от по-ниските цени на петрола, също да понижи разходите, ако не беше военната кампания за 5,3 млрд. долара в Йемен.

Бюджетът за отбрана на Русия ще се понижи леко в номинално изражение и с 8% реално, казва Перло-Фрийман, докато Саудитска Арабия планира „голямо съкращаване“, макар че има значителни бюджетни резерви.

Индия, която тази година е ухажвана от контрактори като BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin и Saab, е имала шестия най-голям бюджет за отбрана през 2015 г., а Обединеното кралство е било на пета позиция. Анализаторите от IHS Jane прогнозират, че страната ще излезе на 4-то място през 2017 г. с повишаване на разходите с 13,1% до общо 50,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Опасенията за евентуални действия от Русия срещу територия на НАТО след инвазията в Крим и активността в Източна Украйна е довело до ръст на разходите в Източна Европа като цяло..."Баси , американците направо на ръце требе да го носят Путин ! Такъв бизнес се върти покрай него !!!Инвестора , пратете някого в Москва да целува ръка / ама да не е амстердам/на Путин , че ако не е той , сте живи загинали само с икономическите си новини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 8 години
Китай са абсолютно виновни спрямо пиндосите.Даже не толкова. Русия им е враг номер 1 с 4% !!!Но да си пиндос и *** на пиндоси е дарба. Всеки не може, треба да си "просветен" избран и *** ориентиран.Още Сталин е забелязъл: американците не могат да воюват. Само знаят да бомбардират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Макар че САЩ имат най-високите военни разходи 596 млрд. долара, те все пак са с 2,4% по-малко спрямо 2014 г. Бюджетът на Китай пък се е увеличил със 7,4% до 215 млрд. долара.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Сашш пак невинни с 36% обаче китайците са виновни с 13% си е.бало мамейшъна .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Achtung
преди 8 години
СА въпреки огромните разходи които прави, така и не можа да постигне нищо в Йемен. Без собствен ВПК колкото и да се пънат камиларите, си остават една регионална сила. Нужно е пълно ембарго на износа на оръжие за СА от страна на ЕС, САЩ, Русия и Китай. Сега е момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още