IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа като послание към Путин

САЩ трябва да засилят военно си присъствие в Прибалтика, за да възпрат агресивните намерения на Путин

08:12 | 29.02.16 г. 110
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новият бюджет на президента на САЩ Барак Обама е много щедър по отношение на Пентагона – 600 млрд. долара. Радушно прието предложение обаче увеличава четири пъти военните разходи в Източна и Централна Европа до 3,4 млрд. долара. Като послание към Русия и начин да се успокоят нарастващите страхове сред бившите съветски балтийски страни, това вероятно ще бъдат добре похарчени пари, коментира BloombergView.

Тревогите сред Естония, Латвия и Литва не са неоправдани. Руският президент Владимир Путин, чийто военен авантюризъм спечели дивиденти в Сирия и Украйна, може скоро да насочи вниманието си към Прибалтика. Няколко доклада – от военните и не само, предполагат, че по-голямо военно присъствие на САЩ в Източна Европа ще промени нещата.

Вярно е, че е много малко вероятно Путин да предприеме наземно нахлуване срещу страна членка на НАТО. По-вероятно е той да последва сценария в Украйна: съмнителни претенции за потискане на значителните руски етнически малцинства в страните, прикрити кампании с пропаганда и подривна дейност, финансова подкрепа за сепаратистки групи, дори инфилтриране с неуниформени специални сили – т.нар. „малки зелени човечета“. Този подход ще даде на Русия правдоподобна възможност да отрича намеса, докато заема позиции в Прибалтика.

Най-добрият начин да се предотврати агресивното поведение на Путин е да се наложи военно присъствие в Източна Европа, достатъчно, за да го убеди, че всяка агресия ще се изправи пред сериозна съответна реакция, водена от САЩ.

За съжаление докато Путин гледа на запад, той вижда малко неща, които могат да го сплашат. Броят на войниците от американската армия в Европа се е понижил от 200 000 до 30 000 от края на Студената война. Почти никоя европейска страна членка на НАТО не се доближава до целта на алианса за военни разходи в размер на поне 2% от брутния вътрешен продукт. Трите балтийски страни имат общо около 10 000 войници в активна служба и реално никакви военновъздушни или военноморски сили. И макар че Атлантическият съюз на изток се разширява от Балтийско море на север до Румъния и България на юг, по-голямата част от военната инфраструктура остава в средата – от западната страна на бившата Желязна завеса.

Междувременно Русия може да доведе 22 тактически батальона в района и около 100 000 войници. Тя може да разчита и на изумителна военновъздушна сила. Въпреки понижаващите се цени на петрола и санкции военните разходи на страната са нараснали с до 21% през 2015 г.

В резултат на Украинската криза САЩ решиха да разположат в региона нов военен екип с бронирана техника и около 5000 войници. Пентагонът позиционира за постоянно тежки оръжия за тази сила. Той добавя и още изтребители, бомбардировачи и поддръжка на самолетите. Всичко това може да повиши политическите залози за агресия от страна на Кремъл, но не особено военните такива. Западът се нуждае от по-сериозна и постоянна сила на изток.

Съществува необвързващо споразумение от 1997 г. между САЩ и Русия, което гласи, че Западът ще избягва „постоянно разполагане на съществени бойни сили“ в новите страни членки на НАТО. Русия нарушава други аспекти на това споразумение в Украйна, макар че САЩ внимават да се придържат към него. Време е обаче високият морал да бъде изоставен.

Като начало САЩ трябва да добавят втори екип с тежко въоръжение, като единият, ако не и двата, трябва да бъдат позиционирани за постоянно в региона. По-голяма част от съоръженията за обслужване трябва да бъдат преместени от Германия към Полша и Прибалтика. Трябва да бъдат разположени и повече военни самолети. В отговор Русия със сигурност ще засили собствените си войски. Това обаче буди по-малко тревога отколкото изглежда, тъй като Русия вече има такова значително предимство в Източна Европа, че още американска военна сила едва ли би могла да го надвие.

Добавянето на нови постоянни американски военни части в Източна Европа, разбира се, няма да може да удържи руска инвазия в пълен мащаб за дълго време. Но като стратегическа спирачка този вид видим гъвкав военен ангажимент ще е сериозен фактор за ограничаването на амбициите на Москва.  В дългосрочен план, разбира се, съюзниците на САЩ в НАТО трябва да положат повече усилия. Но в момента САЩ могат и сами да изпратят послание към Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

104
rate up comment 6 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"За честванията за освобождаването на България от Османско иго на Шипка българската власт не покани руския президент, но покани турския Реджеп Таип Ердоган. (Припомняме, че през 2014г. не беше поканен никакъв представител на Русия на честванията за освобождението на България)Поводът за това решение на българските власти са, че в днешно време сме много по-близки политически с Турция, отколкото с Русия.Един от основните аргументи на гербаджиите е това, че в България е пролята много повече турска кръв, отколкото руска. В България много повече турски военни са загубили живота си, отколкото руснаци.Според реформаторите пък освобождението на България е изключително спорно за българската история. Според тях след 1878г. в България са настъпили много по-лоши времена, отколкото преди Русия да нападне Османската империя." http://bultimes.com/za-3-ti-mart-na-shipka-ne-kanim-putin-no-kanim-erdogan/==Както се казва ..без коментар. Ако това е истина на човек може да му увисне ченето от почуда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Чувам, че по случай 3 март в кулоарите на руския парламент ще има изложба, посветена на историческата дата. Тия дни чух още, че амбасадата ни в Лондон отказала на българите, живеещи в Англия, да отбележат националния празник и нашенци намерили съчувствие в руското посолство в Лондон. Това означава, че нашият посланик в английската столица има антинародно, антидържавно и безотговорно поведение. Този индивид е за съд! Кой го е пратил на тоя висок пост? Кой му плаща огромната заплата и му дава шанс да има статут на недосегаема личност? В крайна сметка, кой води т. н. ХИБРИДНА ВОЙНА срещу България? Май ние воюваме със самите себе си ........"- See more at: http://***.pan.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 3 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Пак са те изтървали! :)))) Само да ти поясня, фашистите ги водят "черни или кафяви" а комунистите "червени"! ИУзясни се най после фашист или комунист е Путин!? :))) И ти като оня "отец" в по предните постове съжсем си се опетлал с понятията. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Пак са те изтървали! :)))) Само да ти поясня, фашистите ги водят "черни" а комунистите "червени"! ИУзясни се най после фашист или комунист е Путин!? :))) И ти като оня "отец" в по предните постове съжсем си се опетлал с понятията. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
http://photochronograph.ru/2014/03/26/zapreshhyonnye-v-sssr-dokumentalnye-fotografii/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 3 rate down comment 2
DutyFree
преди 8 години
ВИЖТЕ В КАКЪВ ЧЕРНО БЯЛ СВЯТ СТЕ ОТРАСНАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ, ИНВАЛИДИ В ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 4 rate down comment 5
DutyFree
преди 8 години
КАК Е С НОВОРУСИЯ, ЗАЩО ОТПАДНА, КОЛКО ОЩЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ОПРОПАСТИ РУСИЯ?????? КАКВО СТАВА В КРИМ, ЗАЩО ХОРАТА, ГОВОРЯТ ЧЕ ТАМ ИМА ОКУПАТОРИ И ТЕРОРИСТИ НА ПУТИН????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
Защо Путин като БАЩАР АЛ АСАД избива, собствените си хора, както Путин в Украйна, защо ве *** ГЛУПАВИ, НАЛИ УКРАЙНА СА ПАК РУСНАЦИ ИЛИ КАКВИ СА ЗА ВАС... *** БЕЗПОДОБНИ, КАКВИ СТЕ ВИЕ ?????http://sprotyv.info/ru/news/kiev/pod-gorlovkoy-ukrainskie-zashchitniki-prinyali-boy-s-rossiyskimi-naemnikami-video?_utl_t=fb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 3 rate down comment 2
DutyFree
преди 8 години
Ей болни чугу/ни сте и то от ЧЕРВЕНИТЕ, ама как да разберете това??? това сега какво е защо има РУСКИ НАЕМНИЦИ В УКРАЙНА И КАКВО ПРАВЯТ ТАМ????? *** *** ПРЕДАТЕЛСКА И ЧЕРВЕНА. ... НЯМА СОРОС, НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ В КОЕТО ДА СЕ ОПИТВАТЕ ДА СЕ УТЕШИТЕ, ЗА ГРЕХОВЕТЕ СИ, А ТЕ СА ПРОДАЖНИЧЕСТВА И МАЛОУМИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ, СЪОТВЕТНО, ВЕДНАГА СТЕ ЗА БЕСИЛОТО САМО ЗАРАДИ ЧЕРВЕНИТЕ ВИ УБЕЖДЕНИЯ, ОТ КЪДЕ ГИ ПРИДОБИХТЕ, КОЙ ВИ ГИ НАЛЯ ТАКА НАГЛО В ГЛАВИТЕ?????? Много сте изпростели вече, щом за Путин ми говорите постоянно, а не видяхте, как ПУТИН ВИ ПРЕЧИ ДА СЕ РАЗВИВАТЕ, КАКВИ БЪЛГАРИ СТЕ ВИЕ ??? СМЕШНИ И НИСКО ОБРАЗОВАНИ, КАКВО МИ ПИШЕШ, ГЛУПАВ *** ЗА ХРИСТИЯНСТВОТО, ЗАМИСЛИ СЕ ПУТИН КОГА ЩЕ ВЪРНЕ КРИМ, *** ГЛУПАВА, ЕДИНСТВЕНАТА УПОРА НА ПУТИН Е ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА, КОЯТО БЪЛГАРСКАТА МУ БИЛА ДУХОВЕН ПРИЯТЕЛ.. ХАХАХАХАХАХ ИЗМИСЛИЦИТЕ, ЗА СЛАВЯНИТЕ, ЩО НЕ НИ НАПОМНИТЕ ПРЕДИ 18 ВЕК НИКОИ НЕ Е ЗНАЕЛ ЗА ВЕЛИКИТЕ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ, ЩО ТАКА ??? ХАХА *** НЕКАДЪРНИЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още