IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа като послание към Путин

САЩ трябва да засилят военно си присъствие в Прибалтика, за да възпрат агресивните намерения на Путин

08:12 | 29.02.16 г. 110
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новият бюджет на президента на САЩ Барак Обама е много щедър по отношение на Пентагона – 600 млрд. долара. Радушно прието предложение обаче увеличава четири пъти военните разходи в Източна и Централна Европа до 3,4 млрд. долара. Като послание към Русия и начин да се успокоят нарастващите страхове сред бившите съветски балтийски страни, това вероятно ще бъдат добре похарчени пари, коментира BloombergView.

Тревогите сред Естония, Латвия и Литва не са неоправдани. Руският президент Владимир Путин, чийто военен авантюризъм спечели дивиденти в Сирия и Украйна, може скоро да насочи вниманието си към Прибалтика. Няколко доклада – от военните и не само, предполагат, че по-голямо военно присъствие на САЩ в Източна Европа ще промени нещата.

Вярно е, че е много малко вероятно Путин да предприеме наземно нахлуване срещу страна членка на НАТО. По-вероятно е той да последва сценария в Украйна: съмнителни претенции за потискане на значителните руски етнически малцинства в страните, прикрити кампании с пропаганда и подривна дейност, финансова подкрепа за сепаратистки групи, дори инфилтриране с неуниформени специални сили – т.нар. „малки зелени човечета“. Този подход ще даде на Русия правдоподобна възможност да отрича намеса, докато заема позиции в Прибалтика.

Най-добрият начин да се предотврати агресивното поведение на Путин е да се наложи военно присъствие в Източна Европа, достатъчно, за да го убеди, че всяка агресия ще се изправи пред сериозна съответна реакция, водена от САЩ.

За съжаление докато Путин гледа на запад, той вижда малко неща, които могат да го сплашат. Броят на войниците от американската армия в Европа се е понижил от 200 000 до 30 000 от края на Студената война. Почти никоя европейска страна членка на НАТО не се доближава до целта на алианса за военни разходи в размер на поне 2% от брутния вътрешен продукт. Трите балтийски страни имат общо около 10 000 войници в активна служба и реално никакви военновъздушни или военноморски сили. И макар че Атлантическият съюз на изток се разширява от Балтийско море на север до Румъния и България на юг, по-голямата част от военната инфраструктура остава в средата – от западната страна на бившата Желязна завеса.

Междувременно Русия може да доведе 22 тактически батальона в района и около 100 000 войници. Тя може да разчита и на изумителна военновъздушна сила. Въпреки понижаващите се цени на петрола и санкции военните разходи на страната са нараснали с до 21% през 2015 г.

В резултат на Украинската криза САЩ решиха да разположат в региона нов военен екип с бронирана техника и около 5000 войници. Пентагонът позиционира за постоянно тежки оръжия за тази сила. Той добавя и още изтребители, бомбардировачи и поддръжка на самолетите. Всичко това може да повиши политическите залози за агресия от страна на Кремъл, но не особено военните такива. Западът се нуждае от по-сериозна и постоянна сила на изток.

Съществува необвързващо споразумение от 1997 г. между САЩ и Русия, което гласи, че Западът ще избягва „постоянно разполагане на съществени бойни сили“ в новите страни членки на НАТО. Русия нарушава други аспекти на това споразумение в Украйна, макар че САЩ внимават да се придържат към него. Време е обаче високият морал да бъде изоставен.

Като начало САЩ трябва да добавят втори екип с тежко въоръжение, като единият, ако не и двата, трябва да бъдат позиционирани за постоянно в региона. По-голяма част от съоръженията за обслужване трябва да бъдат преместени от Германия към Полша и Прибалтика. Трябва да бъдат разположени и повече военни самолети. В отговор Русия със сигурност ще засили собствените си войски. Това обаче буди по-малко тревога отколкото изглежда, тъй като Русия вече има такова значително предимство в Източна Европа, че още американска военна сила едва ли би могла да го надвие.

Добавянето на нови постоянни американски военни части в Източна Европа, разбира се, няма да може да удържи руска инвазия в пълен мащаб за дълго време. Но като стратегическа спирачка този вид видим гъвкав военен ангажимент ще е сериозен фактор за ограничаването на амбициите на Москва.  В дългосрочен план, разбира се, съюзниците на САЩ в НАТО трябва да положат повече усилия. Но в момента САЩ могат и сами да изпратят послание към Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

94
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Така се бори руската пропаганда! :))--Българският хелзинкски комитет номинира за отличието Човек на годината Отец Рафаил от манастира Свети Николай Мирликийски Чудотворец край пернишкото село Кладница .Но не е учудващо. Там са номинирани грантови журналисти, хора с нестандартни сексуални прояви. Отчето дори се обяви в защита на гей парадите. Подкрепя нежните мъже яростно, което води нормалния човек към размисъл- Защо го прави?, разказват запознати с историята на монасите от манастира край Кладница. Съмненията, че Отец Рафаил получава грантово финансиране от фондациите на Сорос се подклаждат допълнително от поредицата интервюта, които е дал за сайта Svobodata.com на друг един грантов герой Едвин Сугарев. Във въпросния соросоиден форум отецът громи руската хибридна война, левите партии в Европа, които според него до една били комунистически, анатемосва Волен Сидеров и всички русофили в България и приветства светия празник Хелоуин! все опорни точки на соросоидната пропаганд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Това не е пропаганда а наставления от новата Библия писана в някое от НПО-тата! :)))Отец Рафаил от манастира Свети Николай Мирликийски Чудотворец край пернишкото село Кладница ...... След като обяви героя на Елин Пелин Ян Бибиян за вреден, анатемоса Киприяновите молитви и нахока християните, че се редят на опашки за курбан, светият мъж се хвърли в подкрепа на гей двойките.И макар, че в библията черно на бяло пише, че не бива мъж да ляга до мъж като с жена, отчето не вижда нищо нередно в това. дори напротив приема го като чиста форма на братска обич и подкрепа. Самият свещеник, чието светско име е Росен, е щастливо задомен и се радва на стабилно семейство. Това обаче не му пречи да ръси хвалебствени слова към хомосексуалистите.Догодина отец Рафаил дори смятал официално да се появи на гей парада, за да подкрепи нежните души. Стига се дотам, че в желанието си да се хареса на всички, минали под дъгата, той обяви, че думи като родолюбие и патриотизъм идват от кухнята на Сатаната"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"На въпрос, как българският народ може да се справи са американския натиск, да се противопостави на подкупния политически елит и да смени геополитическият си курс, обръщайки се към естествения си съюзник в лицето на Русия, директорът на РИСИ отговори следното: Американците водят тази борба в България вече 25 години и резултатът не е многозначителен, народът не се променя много. Ние и българите сме от едно тесто, ние сме славяни и на американските приказки реагираме по свой начин. Какво искат да направят от България? Ирак, Афганистан, Сирия, Либия? Каква може ба бъде тук борбата с руската пропаганда? Руска пропаганда тука въобще няма. Никаква пропаганда няма. Ще се опитват да направят от българите американци, както се опитват да направят от руснаците? Няма да стане това. И мозъците, и сърцата най-главното, са други. Кой тука пропагандира? Вие знаете ли, защото аз не знам. Дори и журналисти нямаме тук. Това са измислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"На въпрос на водещата, какъв е рискът американските марионетки в българското правителство да въвлекат България във враждебни действия спрямо Русия Леонид Решетников отговори: Това ще бъде много тъжно, ако България иска трета национална катастрофа. Достатъчно вече грешки е допускала. Аз не вярвам, че българският народ ще позволи България да стане откровен противник на Русия. Не ми се вярва. Да, има такива, такива има и при нас в Русия, които са продукт на американската идеология. Америка е агресивна идеологическа държава. За тях главната идеология е, че Америка ръководи целия свят. Има и при нас такива хора, които се подчиняват на тази идеология и на тях им харесва да бъдат слуги. Но на повечето българи и както виждам сега в България, на повечето млади не им харесва. И на нас не ни харесва. Ние искаме да бъдем самостоятелни, искаме да пазим нашите традиции, нашата вяра. Аз не искам моите дъщери и внуци да споделят вярата на американците демокрацията и еднополовите бракове. .."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"На въпрос на водещата, какъв е рискът американските марионетки в българското правителство да въвлекат България във враждебни действия спрямо Русия Леонид Решетников отговори: Това ще бъде много тъжно, ако България иска трета национална катастрофа. Достатъчно вече грешки е допускала. Аз не вярвам, че българският народ ще позволи България да стане откровен противник на Русия. Не ми се вярва. Да, има такива, такива има и при нас в Русия, които са продукт на американската идеология. Америка е агресивна идеологическа държава. За тях главната идеология е, че Америка ръководи целия свят. Има и при нас такива хора, които се подчиняват на тази идеология и на тях им харесва да бъдат слуги. Но на повечето българи и както виждам сега в България, на повечето млади не им харесва. И на нас не ни харесва. Ние искаме да бъдем самостоятелни, искаме да пазим нашите традиции, нашата вяра. Аз не искам моите дъщери и внуци да споделят вярата на американците демокрацията и еднополовите бракове. .."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Хаха...доброволец , тоя *** дето пръска слюнки анонимно ! Да го докопам някъде...няма да *** повече тука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 7 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
Най-сърдечно Ви препоръчвам да се обърнете за помощ към психиатър, защотоВашето много прилича на Турет синдром! Такива мнения като Вашите имаха навремето само бивши затворници - на тях разбира се винаги другите им бяха виновни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Да очакваме ли да си първия доброволец от тия дето Перуката с удоволствие щял да прати в Сирия да воюват за турците срещу Путин? :))))) Един взвод ще можете ли да съберете измежду групичката на Со-рос? :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Ха ха ха ха лелеее какъв индивид е налазил !!!! Чак с-о-р-о-с-о-и-д-и-т-е онемяха ! ха ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Между другото-пиши ми къси съобщения...като са с големи букви чета само първото изречение:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още