fallback

ЕС удължава санкциите срещу Русия с шест месеца

Решението на посланиците трябва да бъде одобрено и от Европейския съвет, което вероятно ще стане в петък

13:42 | 21.06.16 г. 21
Автор - снимка
Създател

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз са се обединили около удължаването на икономическите санкции срещу Русия с още шест месеца. Решението е било взето единодушно, предават AFP и Ройтерс, позовавайки се на дипломати. 

Наказателните мерки бяха въведени през лятото на 2014 г. заради предполагаемата подкрепа на Русия на сепаратистите в Източна Украйна и следва да важат до края на януари 2017 г. Решението на посланиците трябва да бъде одобрено впоследствие и от Европейския съвет, което вероятно ще се случи в петък. ЕС обвързва разхлабването на санкциите срещу Русия с изпълнението на мирните договорки от Минск. Там бе договорено прекратяване на огъня за източната част на Украйна, което обаче бе нарушавано на няколко пъти. Други договорени там споразумения все още не са изпълнени. Санкциите под формата на забрана за влизане и замразяване на банкови сметки заради руското анексиране на Крим вече бяха удължени от ЕС през миналата седмица. 

Припомняме, че европейските санкции срещу Русия бяха приети постепенно след март 2014 г. Мерките, които целят да ограничат руския внос и достъпа на руските банки до европейските капиталови пазари, силно обтегнаха отношенията между Брюксел и Москва. Те са сред най-спорните действия, опитващи да повлияят на политиката на Русия към Украйна, и нанесоха икономически щети както на руската, така и на европейската икономики, a след това последваха и санкции от руска страна. Затова в рамките на съюза често се стига до дискусии за мерките, които трябва да допринесат за отслабване на руската икономика. Докато Великобритания и Полша настояват за твърда позиция към правителството в Москва, Унгария, Словакия и Италия предпочитат смекчаване на санкциите. Също и в рамките на германското правителство има различия между представителите на основните партии, които участват в управлението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още