fallback

The Telegraph: ЕС се събуди в най-голямата криза в историята си

"Няма да има специално отношение. Напускането значи напускане", коментира близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел

11:54 | 24.06.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Брюксел се изправя пред кошмар, след като тази сутрин вота за Brexit потопи Европейския съюз (ЕС) в най-тежката криза в неговата 59-годишна история, коментира британският вестник Telegraph резултатите от историческия вот в кралството.

Герт Вилдерс, холандски лидер, заел твърда позиция срещу миграцията, тази сутрин призова за референдум за членството на Холандия в ЕС. „Ние искаме да отговаряме за нашата страна, за нашите пари, за нашите граници и нашата мигрантска политика“, заяви той.

Вилдерс е един от първите европейски политици, които коментираха резултата от британския вот. Редица световни лидери предупредиха за „зараза“  в други държави, които могат да последват Великобритания извън блока.

Марин Льо Пен, лидер на Националния фронт във Франция, обяви, че „празнува свободата на народите“.

Манфред Вебер, германски консерватор и близък съюзник на Ангела Меркел, заяви, че Великобритания „няма да получи специално отношение“ и трябва да напусне ЕС в рамките на две години.

„Ние уважаваме резултата, но съжаляваме за решението на британските гласоподаватели. То причинява големи щети и за двете страни“ , написа той в няколко публикации в Twitter.

„Това е британският вот, а не европейският вот. Сътрудничеството в рамките на Европа е въпрос на самоутвърждаване на континента. Ние искаме по-добра и по-умна Европа. Трябва да убедим хората и да приближим Европа обратно към тях“, посочва той в серия от постове.

По думите му споразумението за напускане ще отнеме най-много две години. „Няма да има специално лечение. Напускане значи напускане“, категоричен е Вебер.

Предстои извънредна среща в Брюксел между председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и холандския премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на блока.

Бившият финландски премиер Александър Стуб нарече случващото се „лош кошмар“. „Моля ви, кажете ми, че още сънувам и това е само един лош кошмар“, написа в социалните мрежи Стуб, който беше премиер на страната между 2014 и 2015 г.

„Обикновено тези неща се развиват на три етапа – първо – криза, второ – хаос и накрая – неоптимално решение. Не знам на кой етап сме в момента“, заяви той.

Още по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още