IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо компаниите за залози не познаха резултата от британския референдум?

Над 40 млн. паунда бяха заложени на най-голямото политическо събитие в британската история

19:07 | 24.06.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Компанията за залози Ladbrokes призна, че секторът е сбъркал напълно за резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС) и ще трябва „да се изправи пред някои настина трудни въпроси”.

При затварянето на избирателните секции в четвъртък вечерта Ladbrokes даваше 90% вероятност Великобритания да остане в ЕС.

Предвид това, че много повече пари бяха заложени на оставането, отколкото на напускането, компаниите за залози вероятно ще спечелят много, пише в. The Guardian.

Директорът на Ladbrokes за политическите залози Матю Шедик коментира пред вестника: „Истината е, че компаниите за залози не предлагат пазари за политическите събития, за да помогнат на хората да предвидят резултата. Правим го, за да спечелим (или поне да не загубим твърде много) и в това отношение това гласуване беше много добро за нас“.

„Никой в централата на Ladbrokes няма да критикува силите ни за прогнозиране, а ще видят парите, които спечелихме“, допълва той.

Над 40 млн. паунда бяха заложени на най-голямото политическо събитие в британската история.

Компанията за залози William Hill съобщи, че жена от Лондон е направила първия залог в живота си, залагайки 100 хил. паунда, че британците ще гласуват да останат в ЕС, докато друга жена също от Лондон, също залагайки за първи път, е заложила 10 хил. паунда за напускане.

Според Шедик една от причините компаниите за залози да сбъркат толкова сериозно е, че по-голямата част от политическите залози се правят от относително заможни хора, които подкрепят оставането на страната в ЕС, и това е повлияло на вероятностите.

„Въпреки че не виждам доказателства залозите да са били нарочно манипулирани от големите пари, мисля, че има какво да се анализира във факта, че повечето заможни слоеве от обществото като цяло подкрепят оставането в ЕС. Може би просто няма достатъчно безпристрастни инвеститори, които да коригират тази положителна нагласа“, коментира той.

Той допълва, че в случая може би става въпрос просто за печалба на аутсайдер.

„Дали това е един от неизбежните, нормални случаи, в които печелят аутсайдери, или фатален удар за идеята, че пазарите на залози са полезен инструмент за прогнозиране? Може би не е изненадващо, но мисля, че става въпрос за първото. Това не означава, че не трябва да анализираме всички потенциални недостатъци и да решим как по-добре да тълкуваме залозите в бъдеще", казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Компаниите за залози не печелят, когато познават. Иначе щяхме да печелим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Въпрос:Защо компаниите за залози не познаха резултата от британския референдум?Отговор: Предвид това, че много повече пари бяха заложени на оставането, отколкото на напускането, компаниите за залози вероятно ще спечелят много, пише в. The Guardian.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още