fallback

Основателките на ЕС искат Великобритания да се оттегли възможно най-бързо

Външните министри на шестте страни обявиха, че няма нужда от излишно забавяне и игра на котка и мишка

17:50 | 25.06.16 г. 63
Автор - снимка
Създател

Шестте основателки на Европейския съюз изпратиха ясно послание към Великобритания да напусне блока възможно най-скоро, след като британците гласуваха за отделянето на страната, предава Ройтерс.

Нетърпеливи да укрепят ЕС за останалите 27 членки, външните министри на шестте държави, основали блока, настояха Великобритания да задейства процеса за излизането си, така че те да могат да се концентрират върху оформянето на бъдещето на Европа.

"Сега очакваме британското правителство да даде по-голяма яснота и да задейства прилагането на решението възможно най-скоро“, заявиха министрите от Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург в общо изявление.

Отделно германският канцлер Ангела Меркел коментира, че преговорите с Великобритания не бива да се случват по такъв начин, че да са разглеждани като мярка за възпиране на другите страни, както и че не е нужно Лондон да бърза прекалено със задействането на процеса по напускане.

В петък бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който горещо подкрепяше излизането от ЕС, заяви, че нищо няма да се промени в краткосрочен план след гласуването за Brexit.

Единствено Великобритания може да се позове на член 50 от Договора на ЕС и да изиска задвижване на процеса. От своя страна външните министри на Франция и Люксембург предупредиха Великобритания да не „играе игрички“, проточвайки процеса.

"Няма причина да си играем на котка и мишка. Това не би било уважително след решението за организирането на този референдум“, коментира френският министър на външните работи Жан-Марк Еро по време на съвместната пресконференция на шестимата, които се събраха на среща в Берлин.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още