fallback

Сорос предупреждава за възможното разпадане на ЕС

Хаосът на финансовите пазари по целия свят вероятно ще продължи, докато вървят преговорите за раздялата с ЕС, смята финансистът

10:33 | 26.06.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос предупреди, че вотът във Великобритания за напускане на Европейския съюз прави разпадането на блока „практически необратимо".

Въпреки това той призова за цялостна реконструкция на ЕС в опит да бъде запазен.

Преди референдума в четвъртък Сорос предупреждаваше за финансовия срив, ако британците гласуват за напускане. Сега, в този последен коментар, той заяви, че ефектите от решението може да навредят на Острова.

"Великобритания в крайна сметка може, а може и да не се развие по-добре от другите страни, като напусне ЕС, но икономиката и народът ѝ ще пострадат значително в краткосрочен до средносрочен план", пише Сорос в коментарна статия за Project Syndicate, цитирана от BBC. 

"Хаосът на финансовите пазари по целия свят вероятно ще продължи, докато вървят преговорите в рамките на сложния процес по политическа и икономическа раздяла с ЕС", допълни още той и поясни, че последиците за реалната икономика ще бъдат сравними с финансовата криза от 2007-2008 г.

Според Сорос ЕС е станал нефункциониращ и е престанал да удовлетворява нуждите и стремежите на гражданите си. Въпреки всичко той призовава за подкрепа за реконструиране на съюза.

"След Brexit всички ние, които вярваме в ценностите и принципите, че ЕС е създаден, за да помага, трябва да се обединим, за да го спасим, като го реконструираме изцяло", призовава той.

"Убеден съм, че когато се проявят последиците от Brexit в следващите седмици и месеци, все повече и повече хора ще се присъединяват към нас", отсече още милиардерът.

Припомняме, че Сорос натрупа огромни печалби през 1992 г., като заложи срещу британската лира, когато тя се срина и се налага да бъде извадена от европейския валутен механизъм ERM. По-рано през седмицата в статия за Guardian милиардерът предупреди, че може да се случат сходни с онези събития, като предрече, че победа на Brexit ще отслаби курса на лирата с поне 15 процента, а може би и с над 20 процента и ще падне до под 1,15 долара. В петък спадът бе от 10 на сто до 31-годишно дъно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още