fallback

Меркел: Да не притискаме за бърза раздяла

Преговорите трябва да бъдат проведени в добър бизнес климат, смята германският канцлер

10:52 | 26.06.16 г. 6
Автор - снимка
Създател

Германският канцлер Ангела Меркел се опита да успокои натиска на Париж, Брюксел и собственото ѝ правителство за бърза раздяла между Великобритания и ЕС, предава Ройтерс.

След като британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще подаде оставката си до октомври заради резултатите от референдума, европейските политици и институции се почувстваха свободни да засипят Обединеното кралство с искания относно бъдещето на страната извън ЕС, коментира агенцията. 

Европейската централна банка заяви, че британската финансова индустрия, в която са заети над 2,2 млн. души, ще загуби правото да обслужва клиенти в ЕС, освен ако страната не остане в общия пазар на Съюза.

Сега Меркел се опита да свали напрежението и натиска за бързо темпо за изкарване на Великобритания от Съюза. Тя поясни, че няма да притиска Камерън, след като той заяви, че няма да започва формалните преговори за напускане най-малко до октомври.

„Честно казано, това не трябва да отнема твърде дълго, това е вярно, но аз не бих се борила в момента за къса времева рамка“, заяви Меркел на пресконференция. „Преговорите трябва да бъдат проведени в добър бизнес климат“, заяви тя. „Великобритания ще остане близък партньор, с кой сме икономически свързани“, каза още германският канцлер.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още