IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Озбърн: Великобритания ще остане отворена за бизнеса

Няма да сме свидетели на спокойно плаване през следващите дни, имам важна задача и няма да подавам оставка, заяви британският финансов министър

10:55 | 27.06.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В първата си публична изява след референдума в четвъртък, на който повечето британци гласуваха за напускане на Европейския съюз, финансовият министър на страната Джордж Озбърн се опита да успокои финансовите пазари преди откриването на борсовата сесия.

Министърът на финансите държа предизвикателен тон на пресконференция в Лондон, казвайки, че той старателно се е подготвил за гласуване на Brexit и няма да се оттегли от поста си.

„Няма да сме свидетели на спокойно плаване в идните дни", предупреди Озбърн. „Но нека да е ясно, че не трябва да се подценява нашата решителност. Бяхме подготвени за неочакваното, и ние сме снаряжени за каквото и да става", заяви Озбърн, някога смятан за възможен наследник на мястото на премиера Дейвид Камерън. Озбърн увери, че властите разполагат със спешен план за действия в извънредни ситуации. Освен това той подчерта, че Великобритания не обръща гръб нито на Европа, нито на останалия свят. 



Паундът се обезцени с 2 на сто спрямо американския долар по време на азиатската сесия на фона на опасенията от последствията от гласуването, но поскъпна с 0,5 цента в момента, в който Озбърн започна речта си.

Озбърн заяви, че е прекарал последните 72 часа след референдума за Brexit в непосредствена комуникация с финансовите министри от Европейския съюз и на Г7, както и с министъра на финансите на САЩ и ръководителите на големи международни корпорации.

Той заяви, че неговото послание към тях е, че „британската икономика е фундаментално силна. Ние сме силно конкурентни и сме отворени за бизнеса".

„Британската икономика е достатъчно силна, за да се справи с предизвикателствата, с които страната ни ще се конфронтира“, подчерта той в речта си след вота, цитиран от BBC. Озбърн увери освен това, че след вота за Brexit бюджетът няма да бъде изпуснат от контрол. „Никой не бива да поставя под съмнение нашата решителност да гарантираме финансово-политическата стабилност“, заяви той, добавяйки, че Великобритания е отворена за бизнеса.

При всички случаи обаче страната трябвало да подаде молба за напускане на ЕС по член 50 от Лисабонския договор едва тогава, когато е готова за това. Сега най-важното било да се договори възможно най-бързо споразумение за свободна търговия със страните от ЕС.

„Британците ни възложиха задача, която сега трябва да решим“, заяви финансовият министър. Озбърн изказа и желанието си да играе важна роля, за да може Великобритания да остане стабилна и толерантна страна.

„Имам много важна задача и съм на 100% фокусиран над нея“, добави той, парирайки намеците за своята оставка.  

"Опасенията, които изказах по време на кампанията, остават, но напълно приемам резултата от референдума и ще направя всичко възможно, за да работя за Великобритания", добави Озбърн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 7 години
хахаххах - демек да видим първо при какви условия ще излезем пък после ще решим дали това ни харесва или не :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 7 години
по скоро осъзнават на кво са седнали . По принцип хронологията е задействане на прословутия чл. 50 след което имат 2 г. гратисен период през който трябва да сключат индивидуални търговски споразумения със всичките 27 членове на ЕС ( включително и с Бг ) . Но преди да задействат чл. 50 трябва решение на парламента им с което да гласуват мандат на министър прецедателя си да задейства чл. 50 . Въобще цирка е пълен и най-смешното е че англичаните нямат полезен печеливш ход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Британска империя , британско влияние , икономика...някой още сънува !Пробуждането е винаги кофти ! Sorry.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 7 години
Британската икономика е достатъчно силна, за да се справи с предизвикателствата, с които страната ни ще се конфронтира - дали ? С 2 трилиона дълг , застаряващо население и държавен дълг на 80 % от БВП па колко да е силна икономиката ви ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още