IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер и Камерън с "учтив и приятелски разговор"

ЕК настоява за бързо задействане на чл. 50 от страна на Лондон

16:04 | 27.06.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британският премиер Дейвид Камерън са имали "учтив и приятелски" телефонен разговор в петък, съобщи днес на пресконференция говорител на комисията, цитиран от БТА.

По неговите думи в разговора Камерън „благодарил за приноса на комисията в навечерието на референдума", довел до решение за напускането на ЕС от Великобритания. ЕК не е свикала референдума, последиците са за онези, които го свикаха, коментира говорителят в отговор на въпрос дали Юнкер ще подаде оставка. 

Очакваме бързо уведомление по чл. 50 от договора за ЕС и няма да има преговори за бъдещите отношения между Общността и Лондон без това уведомление, допълни говорителят. Той отбеляза, че утре Юнкер и Камерън отново ще се срещнат, като преди това председателят на ЕК ще направи обръщение пред Европейския парламент.

Говорителят уточни, че еврокомисарите ще обсъдят въпроса с британския референдум късно днес следобед, но това няма да бъде единствената точка в дневния им ред, защото те ще разискват също теми от областта на миграцията, икономиката, външната политика. Заети сме с прилагането на политиката, определена от Европейския съвет и Европейския парламент, каза говорителят.

За днес е насрочена среща на Юнкер с американския държавен секретар Джон Кери, съобщи той. Довечера председателят на ЕК ще разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с украинския президент Петро Порошенко. 

По повод оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил говорителят коментира, че това е лично решение, което прави чест на "джентълмена" Хил. Говорителят потвърди, че Хил е подал оставка с писмо до Юнкер, както и че Юнкер е настоявал той да не прави това.

Междувременно стана ясно, че Джонатан Хил ще напусне поста си на 15 юли. "Ценим високо работата на комисар Хил и със съжаление можем да съобщим, че той ще напусне поста си на 15 юли. Пълномощията му ще бъдат поети от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис", каза говорителят на ЕК Схинас.

Същевременно тъй като Великобритания остава член на ЕС до приключване на преговорите за излизането й, на Лондон ще бъде предложено да издигне нова кандидатура за еврокомисар.

Всички британски граждани, работещи в европейски институции, "са на първо място европейски чиновници и спрямо тях в пълен обем ще бъдат изпълнени всички социални и финансови задължения, допълни говорителят. В европейските институции, където длъжностите се разпределят по квотен принцип между страните членки, според различни оценки работят до 1500 британски граждани.

Хил, който ръководеше ресора "финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари", подаде оставка на 25 юни, след като сънародниците му гласуваха за напускане на ЕС. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер незабавно прие оставката.  

Всичко за развитията след британския референдум четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 7 години
до 5Правилата на играта и последователността на действията по напускане на Британия се диктуват не от ЕС , а от волята на английския народ.РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ЩЕ РЕШАТ ВЪПРОСА С НАПУСКАНЕТО СЛЕД КАТО СА СКЛЮЧИЛИ ДВУСТРАННИТЕ ДОГОВОРИ С ЧЛЕНКИТЕ НА ЕС.Съдбата на КРАЛСТВОТО, се решава не от Германия и Меркел , а от суверена на тази независима държава - Н.В. КРАЛИЦАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
а до оня ден беше нормален ...иначе да ще има междуправителствени споразумения както има такива с Турция примерно :):) но това след като пуснат официална молба да напуснат и след като напуснат, преди това НЕ ... защото са част от ЕС ... така че не слагай каруцата отпред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 7 години
ТОВА, ЧЕ ТЕЗИ АЛЧНИ БАБЕТА И ДЕДОВЦИ НЕ РЕШИХА НИТО ЕДИН ОТ ПОСОЧЕНИТЕ ОТ ТЕБ ПРОБЛЕМИ Е ФАКТСТРАШНОТО ИДВА СЛЕД 15 ЮЛИ КОГАТО НЕПОЛУЧИЛИЯТ ОБЕЩАНИТЕ МУ МИЛИАРДИ ЕРДОГАН ИЗПРАТИ НА МЕРКЕЛ ТОВА КОЕТО ТЯ ПОРЪЧА - два милиона мигранти!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 7 години
"....няма да има преговори за бъдещите отношения между Общността и Лондон"НО ЩЕ ИМА ДВУСТРАННИ МЕЖДУПРАВИТЕЛСТВЕНИ ДОГОВОРИ МЕЖДУ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБЩНОСТА И ЛОНДОН В КОИТО ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА ЕС НЯМА ДА УЧАСТВА.Ще лъсне грозната истина, че е по добре да се живее в един нормален свят изграждан върху МЕЖДУДЪРЖАВНИ отношения , отколкото в един нов Съветски съюз с ЦК и управление от БЕРЛИН, който възприема останалите страни като колонии длъжни да изпълняват разпорежданията на МЕТРОПОЛИЯТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Ironhorse
преди 7 години
Меркел като че ли има чатлаци, че и минава такава мисъл в главата, ама другите са "корави", особено в "Брюксел"А назидателното говорене срещу британския народ от страна на Шулц е недопустимо.Този трябва да бъде изгонен с камъни.Политици като Меркел, Юнкер, Оланд, Шулц и подобни мекотели, допуснаха появата на Джонсън (турчин по произход!) Фараж, Льо Пен, Вилдерс, Сидеров и подобни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Ironhorse
преди 7 години
Хахахах,тънък британски хумор:"По неговите думи в разговора Камерън благодарил за приноса на комисията в навечерието на референдума", довел до решение за напускането на ЕС от Великобритания.И отговора на един сухар чиновник, позволил си да заплашва суверенна държава преди референдума"ЕК не е свикала референдума, последиците са за онези, които го свикаха, коментира говорителят в отговор на въпрос дали Юнкер ще подаде оставка."Последиците са и за Юнкер, Шулц, Меркел, Оланд и кохортата безхаберници.Нито кризата в Гърция решиха, нито поставиха на място агресивния Путин, след анексията на Крим и водената война в Украйна, нито взеха каквито и да било защитни мерки за имигрантската криза.Днешният естаблишмънт на ЕС и част от страните в ЕС са пълни безхаберници и утописти, живеещи в свой си измислен свят.Ако Брекзит не събуди националните правителства да озаптят "Брюксел" и да намалят претенциите за ръководство на ЕС по оста "Париж-Берлин", наистина един ден ЕС ще се разпадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още