IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Думата "тъга" описва най-точно чувствата след Brexit

В първите си коментари след референдума централният банкер на Европа не говори за вота във Великобритания, но призна, че изпитва тъга за решението на британците

11:20 | 28.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги коментира с меланхоличен тон решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg, цитирайки първите думи на банкера след британския вот.

„Опитвам се да намеря дума, която да опише нашите чувства“, заяви Драги на откриването на годишния форум на ЕЦБ в Синтра, Португалия. "Може би най-подходящата дума е тъга", заяви той, като отказа да коментира в подробности гласуването в кралството.

И докато главният банкер на Европа е разочарован от т. нар. Brexit, той и други политици се мъчат да начертаят пътя напред на фона на пазарните сътресения и нарастващата политическа несигурност. 

Централните банкери в най-големите икономики в света се присъединиха към обещанието за ликвидна подкрепа с цел поддържане на финансова стабилност. Ръководителят на ЕЦБ ще участва в срещата на европейските лидери в Брюксел по-късно през деня.

Форумът на ЕЦБ в Португалия, европейският еквивалент на годишната среща на Фед в Джаксън Хол, ще продължи до сряда, макар че финалният панел с Драги, управителя на Централната банка на Англия Марк Карни и председателя на Фед Джанет Йелън да беше отменен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Прелъстен и изоставен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още