fallback

Меркел: На британците няма да им е лесно

Германският канцлер предупреди „британските ни приятели да не си въобразяват разни неща“ - който иска достъп до пазара, трябва да се съобразява

12:34 | 28.06.16 г. 23
Автор - снимка
Създател

За Великобритания няма да има никакви специални облекчения след излизането ѝ от Европейския съюз, смята германският канцлер Ангела Меркел.

„Британското население се изказа с мнозинство да прекрати членството в Европейския съюз. С голямо съжаление вземаме под внимание това решение", заяви Меркел във вторник в Бундестага, прочитайки изявление на правителството си.

Същевременно тя предупреди „британските ни приятели да не си въобразяват разни неща“. Няма да има нито официални, нито неофициални преговори преди британската официална молба за напускане на ЕС. Няма да има и предварителни разговори за процеса на раздялата, поясни тя.

По думите на Меркел Германия ще гарантира, че преговорите за излизане няма да се водят на принципа на взаимното съжаление и да бъдат смекчени. Който иска да има достъп до единния пазар, би трябвало да се съобразява със съпътстващите задължения. Трябва да е ясно, че има видима разлика между член на ЕС и трета страна извън съюза, заяви още Меркел.

Същевременно тя призова останалите членове на ЕС към решителност. „Сега трябва да гледаме напред и да направим всичко, за да извлечем верните изводи и да вземем накрая правилните нужни решения“, каза още канцлерът.

Според нея всяко предложение, което може да изкара ЕС на 27-те като цялостност от кризата, е добре дошло. „Всяко предложение, което пък засилва желанията за напускане, би имало непредвидими последствия за всички нас. То ще продължи да разделя Европа", каза Меркел в специалната сесия на парламента. Тя ще направи всичко по силите си, за да предотврати това. „Виждам добри шансове да успеем".

В правителствената декларация Меркел обясни и курса, който ще защитава на Срещата на върха, който започва днес. Пет дни след решителния референдум във Великобритания британският премиер Дейвид Камерън ще трябва да информира останалите глави на страните членки за това как си представя излизането на страната си от съюза.

Великобритания и правителствата на Германия, Франция и Италия вероятно ще представляват различни позиции на срещата във вторник. Докато Камерън настоява за повече време, останалите три страни със силни позиции притискат за по-бързо решение и яснота. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още