fallback

ЕС ще направи генерален преглед на отношенията си с Русия през есента?

Лидерите на общността ще преразгледат и икономическите санкции срещу Москва

10:36 | 29.06.16 г. 5

По време на Европейския съвет лидерите на държавите от общността са приели неформално предложение на председателя Доналд Туск през есента да бъдат преразгледани генерално отношенията между ЕС и Русия.

Това съобщава европейското издание EU Observer, като се позовава на свои източници. Според тях през октомври ще бъде направен цялостен преглед на връзките между двете страни, включително и икономическите санкции, които засега ще бъдат удължени с още шест месеца.

Доналд Туск е направил анонса по време на срещата снощи и нито един представител на държавата от ЕС не е бил против, допълва изданието. Темата обаче не е включена в официалния дневен ред на срещата.

От 2014 година страните от ЕС и Русия ограничават търговските и икономическите си отношения. Според наблюдатели обаче санкциите не дават търсения резултат и затова и в много държави от общността все по-ясно се чуват призиви за тяхната отмяна.

До късно снощи на Европейския съвет беше обсъждано британското напускане на ЕС, както и миграционният натиск върху общността. Доналд Туск е посочил още, че пазарите са реагирали по-добре от очакваното на новината за Brexit, но напускането на ЕС ще означава за Великобритания по-слаб икономически растеж, а потенциално и забавяне на световната икономика.

Разговорите на лидерите на ЕС продължават и днес. За първи път от десетилетия те ще проведат своето заседание без присъствието на британския премиер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още