IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бизнес става двойно по-песимистичен след вота за Brexit

Делът на компаниите, песимистично настроени за икономиката през идните 12 месеца, е скочил до 49% през седмицата след референдума спрямо 25%

10:51 | 05.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доверието сред британския бизнес рязко се е понижило след вота за напускане на Европейския съюз, сочи публикувано днес проучване в подкрепа на мнението, че на икономиката може би ѝ предстоят трудни времена след историческото решение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Делът на компаниите, песимистично настроени за икономиката през идните 12 месеца, е скочил до 49 процента през седмицата след референдума спрямо 25 процента преди резултата от гласуването, според изследването на YouGov) и Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR).

Скот Корф, директор в изследователския център, определи данните като признак на значителна шокова реакция (на Brexit, б. ред.).

По думите му не само бизнесът е много по-песимистичен като цяло за състоянието на икономиката, но и очакванията за вътрешните продажби, износа и инвестициите през следващите 12 месеца са се сринали.

Изследването, обхванало 1000 компании с централен офис във Великобритания, показва също, че 26% от анкетираните са песимисти за перспективата за собствения си бизнес спрямо 16% преди референдума.

Доверието сред британските потребители също рязко се понижи през първите дни, след като страната реши да напусне ЕС, отчетоха по-рано YouGov и Центърът за икономически и бизнес изследвания.

Междувременно и британското строителство продължава да страда от несигурността в страната. Активността в сектора продължава да се забавя и през юни дори се стига до свиване, сочи индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната изследователска компания Markit и института CIPS. Измерителят се понижава от 51,2 пункта през май до 46 пункта през юни, което е най-ниското ниво от 2009 г. насам. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а всяка под 50 пункта – за свиване.  

Всичко по темата Brexit четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Новината за ръста на престъпленията причинени от расова омраза с 57% заради Brexit, който тиражирахте е лъжа и източника за това не е полицията или съда, а няколко НПО-та с меко казано съмнителна репутация. Сега явно се води медийна война с разпространение на дезинформация за бизнеса, който не може без регулациите на Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 7 години
БОЙЧО, НЯКОЙ ПИШЕ ГЛУПОСТИ , А ВИЕ ГИ ПОВТАРЯТЕ. Не е необходимо да те убеждавам, че срива на английската валута води до УВЕЛИЧАВАНЕ НА ИЗНОСА и съответно е БАРИЕРА ЗА ВНОСА!ЗАЛОЖИЛИТЕ НА БРЕКЗИТА СЕ НАТОВАРИХА СЪС СКЪПИ ЛИРИ КОИТО СЕГА ПАНИЧЕСКИ ЗАПОЧВАТ ДА РАЗТОВАРВАТ.Иследвания катоцитираните в статията само засилват страха и паниката.Ясно е, че 2008 се повтаря. Ясно е че предстои банков колабс и то не английски банки , а на тези в Европа натоварили кораба със сриващата се британска валута!НЕ Е НЕОБХОДИМА ДА СЕ ХВЪРЛЯ БЕНЗИН В ОГЪНЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още