IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови престрелки в Страсбург към "героите" на Brexit

Това са ретронационалисти, а не патриоти. Патриотите не напускат кораба, когато ситуацията се влоши, заяви Жан-Клод Юнкер

17:57 | 05.07.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер отправи остри критики към водещите британски лидери на кампанията за Brexit по време на дебати в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург.

„Констатирам, че героите на Brexit-а, сияещи от задоволство вчера, днес са вече тъжни герои“, заяви Юнкер, а думите му бяха посрещнати със силни аплодисменти, предава Ройтерс.

По думите му Комисията чака официалното подаване на молбата за напускане, но тя ще се забави. „Смятах, че лагерът на Brexit има план", коментира той. 

През миналата седмица Борис Джонсън се оттегли от надпреварата за премиерския пост, а в понеделник и Найджъл Фараж обяви, че подава оставка като лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство. И двамата водеха кампания за излизане на страната от ЕС.

„Това са, така да се каже, ретронационалисти, а не патриоти. Патриотите не напускат кораба, когато ситуацията се влоши, те остават“, каза Юнкер.

Лидерът на либералите в ЕП Ги Верхофстат сравни привържениците на Brexit с плъхове, които напускат потъващия кораб, каза той по време на дебата в ЕП. Лидерът на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер пък разкритикува отсъствието на евродепутата Фараж от пленарната зала днес.

„Не знаем къде е Фараж днес. Може би е на някакъв остров и се наслаждава на живота", каза той и определи поведението му като "напълно страхливо“.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. съобщи, че на 16 септември на среща в Братислава европейските лидери ще обсъдят ситуацията с Великобритания. Това ще е неформална среща, поясни той.

„Разбираме, че е нужно известно време, за да може политическият пейзаж във Великобритания да се успокои. Лидерите на ЕС разчитат обаче, че британското правителство ще определи график за по-нататъшните си стъпки възможно най-бързо“, добави той.

“Вътрешен пазар à la carte няма как да има“, заяви Туск. По думите му сред свободите в ЕС е и правото на европейските служители да работят в други страни от общността. Това право няма как да бъде ограничено при запазване на достъпа до единния пазар, поясни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
"Героите" са няколко некадърни журналистчета, опитали да правят политическа кариера хахахаха!Да се готви Мари ЛьоПен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
oceanic11
преди 7 години
имате нужда от истински заем за бизнес цели или за да плати дълга си контакт г-н Кели Уилсън сега за истински заеми чрез имейл: Oceanicfinance113***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Point taken. На всеки може да се случи да сбърка понякога. Наясно съм с прИвилегиите и кокАлите. И далеч не съм с ниско ниво, брат'чед. Внимавай ти в някой от коментарите си да не направиш по-смехотворна правописна грешка - тогава ти обещавам, че ще ти разплета жилетката...Щот тези, които много се пенят и гледат за треската в чуждото око, а не виждат гредата в собственото си са обикновено не просто с претенции, а с комплексиФрапиращиБолшевик наричай баща си - той сигурно се е клел на Партията и е манифестирал с "Ура" на уста на 9-ти Семптември...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
Ти какво капитале беше там у Варна , дребно фирмаджийче с големи фантазии..."Болшевишките недорасляци..."да *** и клоуна му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 15
Hermes73
преди 7 години
То не може всички да сме грамотни като теб.Това не е пречка да си дадем мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 9
rover
преди 7 години
Болшевишките недорасляци се опитват да изказват мнения. От тях лъха злоба и омраза.Истината е, че Фараж и Джонсън се страхуват да поемат отговорност. Последиците от Брекзит могат да бъдат неприятни.Абе няма ли да се научите да пишете грамотно. Думи като "прЕвилегии", "кокЪл", "люксеНбургско", писане на ***.о.т.и.и с главни букви... Много ниско ниво на коментиращите. Фрапираща неграмотност с претенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 17
lozkhris
преди 7 години
Змията хапе най-ожесточено тогава, когато усеща, че умира. Евробюрократите и чиновниците се притеснавят за синекурните си местенца, заплати и превилегии - естествено, че ще са злобни, невъзпитани и ядосани. Само Барозу харчи по милион на година само за пътуванията и кетъринга си. Всеки европарламентарист има 18000 евро месечна заплата,допълнително командировъчни,квартира,режийни, храна, кола,помощници...Да не говорим за членовете на ЕК и всички останали на хранилката - те са много, брат, ама МНОГО !!. Нима някой си мисли, че ще се сдадат без бой?! Че кога кучето пуска кокъла доброволно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 22
Hermes73
преди 7 години
Люксенбургското пиянде по-добре да замълчи.................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 28
крас
преди 7 години
КОЙ Е ЛУД ДА ОСТАВА В ПОТЪВАЩ КОРАБ КАКЪВТО Е УПРАВЛЯВАНИЯТ ОТ ВАС ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ?!АНГЛИЯ Е ИМПЕРИЯ И Е ОЦЕЛЯВАЛА ЗАЩОТО Е ЗНАЕЛА КОГА ДА НАПУСНЕ ПОТЪВАЩИ КОРАБИ КАТО ВАШИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 25
roy
преди 7 години
Вместо да се засрамят нези *** от ЕС продължават да се изказват..защитават интересите на едрия капитал /по-малко от 1% от населението на ЕС/ .От както са ЗАВЗЕЛИ Европа населението на континента живее все по зле и средната класа намалява.Но най-лошото е ,че икономмиката на ЕС през последните 15 г. е с най -ниски показатели на развитие спрямо другите континенти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още