fallback

165 млрд. долара - цената на Brexit за банките

Модел, създаден от икономисти от Нюйоркския университет, показва, че с толкова нараства капиталовият недостиг за най-големите банки след вота

12:44 | 06.07.16 г. 8
Автор - снимка
Създател

За тези, които се чудят какви са ефектите от решението на британците да напуснат Европейския съюз (ЕС), бившият редактор в Wall Street Journal и носител на наградата "Пулицър" за отразяване на новините в Русия през 1999 г. Марк Уайтхаус повдига леко завесата пред Bloomberg View – 165 млрд. долара.

Според модел, създаден от икономисти от Нюйоркския университет, използван регулярно за провеждането на опростени стрес тестове за най-големите световни финансови институции, най-големите американски и европейски банки са по-зле със 165 млрд. долара.

Моделът пита фондовия пазар какво мисли за стойността и рисковете на банковите активи, използва тази информация, за да изчисли какво би станало с банките в случай на сериозна криза и показва колко допълнителен капитал ще трябва да си набавят, за да избегнат допълнителен стрес.

Дори преди Brexit моделът предполага, че банките са били много по-крехки в сравнение с резултатите от официалните стрес тестове. Към 31 май моделът сочи, че най-големите банки в САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия (тези с активи за над 500 млрд. долара) биха имали общ капиталов недостиг в размер на 998 млрд. долара.

След Brexit цифрата скача значително. Към 28 юни – до 1,163 трлн. долара, което е увеличение със 165 млрд. долара. Ето и разбивката по страни в милиарди долари:

Графика: Bloomberg View

За да се даде представа за потенциалната тежест върху данъкоплатците в случай на държавна подкрепа за банките, ето как би изглеждал капиталовият недостиг към брутния вътрешен продукт на всяка страна:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още