fallback

Разривът на отношенията между ЕС и Русия струва над 60 млрд. долара

Най-губещи са европейските държави, според изследване

16:07 | 06.07.16 г. 8

Разривът в отношенията между Европейския съюз (ЕС) и Русия е струвал над 60 млрд. долара. Това изчислява френският център за изследване на икономическата политика CEPII.

Икономическите санкции са чест инструмент на външната политика, пише в анализа на института. Тези санкции обаче не са „безплатни“ за страните, които ги налагат, защото бизнесът страда от ограниченията в отношенията със санкционираната страна, посочват експертите.

Според проучването кризата в отношенията между ЕС и Русия е свила износа между страните с повече от 60 млрд. долара. Проучването обхваща периода от януари 2014 г. до юни 2015 г.

Според анализаторите е парадоксално, но огромната част от тези загуби (82,2%) не се отнасят до продуктите, включени в руското ембарго на стоки от Запада. Сред големите губещи са европейските страни – 76,7% от загубите се отнасят до тях, заключават още от центъра.

Френските анализатори посочват, че санкциите нарушават интересите, но не на Руската федерация, а по-скоро на налагащите ги западни държави.

ЕС, САЩ, Норвегия, Австралия и Япония наложиха икономически санкции срещу Русия заради едностранното анексиране на Крим през пролетта на 2014 г. Западът искаше по този начин да принуди Москва да се откаже и от ролята си в конфликта в Украйна.

В отговор Русия забрани вноса на селскостопански продукти и храни от тези държави. И двете страни периодично удължават санкциите помежду си. По време на последния Съвет на ЕС обаче беше направена заявка ограниченията да бъдат преразгледани през есента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още