IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия до края на януари 2017 г.

Мерките са насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната и сферата на изделията с двойна употреба

15:00 | 01.07.16 г. 6
ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия до края на януари 2017 г.

Съветът на Европейския съюз удължи днес действието на икономическите санкции срещу определени сектори на руската икономика до 31 януари 2017 година, съобщи българската пресслужба на ЕК.

Мерките бяха въведени на 31 юли 2014 г. първоначално за една година в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. През септември 2014 г. тези мерки бяха засилени. Те са насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната и сферата на изделията с двойна употреба.

В отговор Москва, която отрича обвинението, забрани вноса на селскостопански продукти от ЕС. Вчера руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се продължава ембаргото с година и половина до 31 декември 2017 г.

На 19 март 2015 г. Европейският съвет постигна съгласие да обвърже продължителността на санкциите с пълното прилагане на споразуменията от Минск, което по план трябваше да приключи до 31 декември 2015 г.

Тъй като споразуменията от Минск не бяха приложени изцяло до 31 декември 2015 г., Съветът удължи санкциите до 31 юли 2016 г. След като направи оценка на изпълнението на споразуменията от Минск, Съветът е решил да поднови действието на санкциите с още шест месеца до 31 януари 2017 година.

Икономическите санкции, чието действие бе удължено, ограничават достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на 5 големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия, установени извън ЕС, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества.

Налага се и забрана за износ и внос по отношение на търговията с оръжия, както и за износ на изделия с двойна употреба за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия.

Санкциите ограничават достъпа на Русия до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за нефтени проучвания и производство.

В допълнение към тези икономически санкции са въведени редица мерки на ЕС в отговор на кризата в Украйна, включително целенасочени индивидуални ограничителни мерки, а именно забрана за издаване на визи и замразяване на активи, понастоящем срещу 146 лица и 37 образувания до 15 септември 2016 г.

Решението е прието чрез писмена процедура и съгласно правилото за всички решения за продължаване на действието на ограничителни мерки - с единодушие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
Две Германии се обединиха, Чехословакия и ссср се разпаднаха на нЕколко парчета, Хърватска, Монтенегро, Мацедония цъвнаха на картата ... прекрояване на авропейските граници да искаш.Въобще мноооого на кухо бие , "принципната" позиция на глобалните , морални стожери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
serafima
преди 7 години
ЕС вироглаво и послушно на сили отвъд океана работи срещу собствените си интереси. УЖ БИЛИ пазарно настроени. Друг път! И при соца беше по-гъвкаво. Русия няма да ви чака вас. Междувременно си търси решевия. По повод на КРИМ.Крим е третият случай на прекрояване на граници в Европа.1-во Турция нахлува и окупира Северен Кипър. Случая е заметен и само от време навреме срамежливо се споменава от немай къде.2-ро НАТО откъсна Косово от Сърбия и създаде държава на мафиоти и наркотрафиканти.Пак мълчание.Айде да уредим първите два, след това може да дойде ред и на Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
ше ги приложат пълните споразумения те на тоя "Минск" ше останат най накрая 2 града от тая Укрия и санкции и манкции няма да имат значение повече .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Сараф
преди 7 години
Чисто и просто се изчаква новия стопанин на Белия дом.Нещо което се знаеше от миналата година.Интересно Клинтън какво ще предприеме щом Обама и подготвя почвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
4ervenasgan
преди 7 години
Всъщност прав си бордолезов разтвор.Решенията не трябва да се вземат с единодушие от 27-те, а с обикновено мнозинство или кворум, като разбира се гласовете се претеглят през брой население, защото не е справедливо един смешен Люксембург да има същия брой гласове, като България, нали ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 13
Сините камъни
преди 7 години
ха-ха-ха!!!!!!!!!!!!!!!С единодушие разбира се, иначе оут от комисията!Комунизмът вчера, който и така не видяхме по книга, както беше формулиран, ряпа да яде, и то черна, на фона на тоя корпоративен комунизъм днес!Кой още вярва в демокрацията!?! Мижитурки! Европа умира, но хората ще останат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още