IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сапен: Португалия не заслужава да бъде наказана заради бюджетния си дефицит

Френският финансов министър обаче не пожела да коментира същата процедура срещу Испания

15:05 | 11.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Португалия не заслужава да бъде наказана от Европейския съюз заради това, че не е постигнала финансовите си цели, тъй като е положила огромни усилия да овладее публичните си финанси, заяви френският финансов министър Мишел Сапен, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия (ЕК) започна официални дисциплинарни процедури срещу Португалия и Испания миналата седмица заради прекомерните им дефицити през 2014 и 2015 г. Във вторник финансовите министри на ЕС ще вземат решение по въпроса, базирайки се на препоръката на комисията.

Сапен, който не изрази позицията си по отношение на Испания, заяви, че Европейската комисия има право да стартира процедурата.

„Португалия не заслужава да бъде наказана с такава преувеличена мярка“, заяви той на пресконференция. „Не можем да кажем, че Португалия не е положила всички необходими усилия“.

Бюджетните санкции на ЕС никога досега не са били прилагани и не е ясно дали ще бъдат наложени този път. Самата Франция неколкократно се е възползвала от снизходителността на ЕС по собствените си нарушения на правилата на блока по публичните финанси.

И Португалия, и Испания имат дефицити над лимита на ЕС от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през последните две години и не успяват да стеснят тази дупка достатъчно бързо, каза Комисията.

„По отношение на Испания трудността, която имаме е, че не знаем с кой да говорим“, каза Сапен.

Той отказа коментар по въпроса за бюджетните санкции на страната.

Сапен каза в края на май обаче, че финансовите министри от еврозоната „не са склонни“ да санкционират Испания и че е налице добра воля от Франция по този въпрос.

Испания е в политическа безизходица от декември насам, когато парламентарните избори не посочиха една партия, която да може да сформира правителство. Преговорите за коалиция също не успяха да постигнат успех, а повторните избори в края на юни също представиха подобни неубедителни резултати.

Решението на комисията да открие дисциплинарна процедура има потенциала да предизвика противоречие по справедливото прилагане на правилата на ЕС, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. През май той каза, че на Франция е предоставена бюджетна свобода, защото „е Франция“, с което предизвика сериозни критики.

Икономическият министър на Испания Луис де Гуиндос каза в четвъртък, че страната му трябва да избегне санкциите и че ще работи заедно с Брюксел за намаляване на дефицита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още